Werkende ouder flexibel

Werknemers op hoge posities die met zwangerschaps-, bevallings- of ouderschapsverlof gaan, worden zelden vervangen. De flexibele opstelling van de verlofganger en haar of zijn collega's maken dat de arbeidsonderneming nauwelijks hinder ondervindt.

Dat blijkt uit een studie van twee studenten aan de Vrije Universiteit – in opdracht van Opportunity in Bedrijf – de gevolgen van dergelijk verlof. Opportunity in Bedrijf stimuleert werkgevers tot vernieuwend beleid gericht op de balans tussen mannen en vrouwen.

De onderzoeksters concluderen dat het vinden van een goede combinatie tussen werk en privé in de eerste plaats wordt gezien als verantwoordelijkheid van de werknemer. Werken en kinderen hebben kan, omdat werknemers – vrouwen in het bijzonder – erg flexibel zijn.