Wall Street en Tokio geven Amsterdam het nakijken

Futloos. Lage omzetten. Typische vrijdagsfeer. Handelaren komen woorden te kort om de huidige stemming op de Amsterdamse effectenbeurs elke dag weer origineel te benoemen. Terwijl Wall Street de 10.000-puntengrens achter zich laat, de Londense beurs records aan elkaar rijgt en de Japanse beurs de eerste tekenen van herstel vertoont, gebeurt er op het Damrak bitter weinig.

Sinds 1 januari heeft de Dow Jones een groei doorgemaakt van 11 procent, Londen 9 procent terwijl de Japanse aandelen gemiddeld 22 procent meer waard werden. En het Damrak? Dat is met een magere 0,4 procent gestegen. Ook de afgelopen week, toen de AEX-index met 0,7 procent is gestegen tot 537,73, was het lanterfanten geblazen.

,,De boel ligt hier verschrikkelijk op zijn gat'', stelt een handelaar zonder omwegen. ,,Maar wat zijn de argumenten om specifiek in Nederland te beleggen? Amerika groeit onverstoorbaar door en Japan lijkt de recessie achter zich te laten. Dergelijke meevallers spelen hier niet. Wij kunnen alleen maar constateren dat we de afgelopen drie jaar voorop hebben gelopen.''

Het Nederlandse bedrijfsleven mag dan een prima jaar achter de rug hebben, de vooruitzichten van de topondernemers zijn zonder uitzondering bijzonder voorzichtig. Na de vorig najaar uitgezonden reeks van winstwaarschuwingen willen de meeste bedrijven eerst de kat uit de boom kijken. ,,Iedereen lijkt te vergeten dat een voorspelde economische groei van 2 procent nog helemaal niet zo slecht is'', aldus de handelaar. ,,Maar het lijkt er wel op dat de meeste bedrijven een beetje uitgesaneerd zijn. Dat gaat ook een rol spelen.''

Niet alleen de bedrijven kunnen de schuld krijgen van de matte sfeer op de effectenbeurs. Ook de komst van de euro (en de daaruitvolgende trend meer internationaal te beleggen) doet een duit in het zakje. ,,Nederlandse institutionele beleggers zijn eerder dan hun buitenlandse collega's over de grens actief geworden. Terwijl Nederlandse pensioenfondsen hun geld uit Nederland wegtrekken, komen daar per saldo minder buitenlandse investeerders voor terug'', aldus een analist.

Die beleggingen buiten Nederland worden ook gedreven door overnamenieuws. ,,In tegenstelling tot de afgelopen jaren moet je nu constateren dat er in Italië en Frankrijk meer fusies plaatshebben dan in Nederland'', aldus de analist. Hij merkt verder op dat de motoren van de groei in Amerika de automatiseerders en de telecombedrijven zijn. ,,Die basis is in Amsterdam bijzonder smal. In vergelijking met Wall Street is het aantal automatiserings- en telecombedrijven in Amsterdam erg laag.''

Verder is de inactiviteit van vooral de Nederlandse particuliere belegger handelaren opgevallen. ,,Dat is natuurlijk een vicieuze cirkel: de particulier is zeer gespitst op snelle winsten. Met uitzondering van enkele nieuwkomers op de beurs is die hausse-sfeer gewoon voorbij.''

Ook een renteverlaging kon gisteren niet voor vuurwerk zorgen. De aanvankelijke winst van anderhalf procent verdampte gedurende de dag. ,,Die renteverlaging is bedoeld voor Italië, Frankrijk en Duitsland. Dat heeft de Nederlandse economie toch helemaal niet nodig'', zegt de handelaar.