Van beroep Jos Brink

Het vorige weekeinde in Gelderland had hij er, met dat heerlijke weer, nog niet zo'n erg in gehad. Maar afgelopen dinsdag dacht hij voor het eerst: `Hee, ik hoef niet weg'. Jos Brink (1942) is gestopt met zijn dagelijkse middagmagazine Jos op 1 en voor een workaholic als hij is dat best wennen. ,,Ik heb even naar de redactie gebeld om te vragen of het ze goed gaat. En ik heb wat televisieklussen gedaan. Zo Moeder zo Zoon, C Majeur. Dus op die manier bouw ik het wat af.'' Maar eigenlijk werkt hij liever. Zijn hele leven al zo'n honderd uur per week. Theatershows, de revue, columns, televisiewerk, boeken schrijven; en preken op zondag, `binnenkort mag ik weer een kindje dopen'. En oh ja, hij schildert. ,,Om mij heen wordt druk gevut. Dat merk ik wel. Maar wat dan? Moet ik thuis gaan zitten? Na twee avonden vrij wordt het weer tijd om iets te gaan doen.''

De koek was op met Jos op 1. De NCRV wilde graag een nieuw avondprogramma, en een middag én een avondmagazine kon niet: ach, hij snapt het best. Brink heeft nog wel geprobeerd of het misschien op een ander tijdstip kon worden uitgezonden, maar dat lukte niet. ,,Kreeg ik ineens te maken met een netmanager en daar snapte ik dus geen hol van. Dat is van na mijn tijd.'' Maar geen hard feelings, hoor. Brink gaat half november nog een groots gala presenteren naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de NCRV. In het Gelredrome voor 50.000 man publiek. Nee, hij is geen boegbeeld van de NCRV. ,,Ik ben nergens het boegbeeld van. Ik ben gewoon een boegbeeld en mijn beroep is Jos Brink. Dat mag ik inmiddels toch wel zeggen.''

Ja, dat mág hij zeggen. In een vorig leven zaten er miljoenen mensen wekelijks op hem te wachten. Met Wedden dat... bij de AVRO, met De 64.000 Gulden Vraag. Met balletten in netkousen, hoge hoeden en glitters, met decors tot in de hemel. De `Gouden Eeuw' van de Nederlandse televisie, en maar tien jaar geleden.

Hij ging als een van de eersten naar de commerciëlen, maar vertrok toen hij er niet meer tegen kon `er even uit te moeten voor de boodschappen'. ,,Had ik net die hele zaal opgewarmd en dan moest ik dat na de reclame weer helemaal ophijsen. Daar werd ik knetter van.'' Hij vindt het een prachtige kans voor Reinout Oerlemans die Wedden dat... probeert te laten herleven. Maar zelf staat hij niet meer zo te springen. ,,Die grote gekte van toen, die krijg je niet meer.''

De enige formule waarmee Joop van den Ende hem weer de televisiestudio in zou kunnen krijgen, is met een remake van A Star is Born, een masterclass voor jong talent, die Ron Brandsteder een tijdje presenteerde. ,,Ron had dat niet in huis. Daar moet je een oudere, wijze heer voor nemen. Die verstand heeft van het vak en de zenuwen kent van die jongere mensen.'' Maar, zou hij dan niet wéér last krijgen van de reclame? ,,Niet noodzakelijk'', lacht Brink. ,,Tegenwoordig ben ik op een leeftijd dat ik het heerlijk vind om af en toe even op adem te komen.''