UNHCR telt 520.000 vluchtelingen

Hoeveel Kosovaren zijn inmiddels naar het buitenland gevlucht? Bijna 520.000 telde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR er gisteren: 304.000 in Albanië, 122.200 in Macedonië, 60.000 in Montengro, 24.300 in Bosnië, 8.061 in Turkije.

Gedetailleerde cijfers, zo lijkt het, maar na de ontruiming van het `modderkamp' bij de Macedonische grensplaats Blace waren ineens 10.000 Kosovaren zoek. Wat weet het UNHCR nu echt?

Diederik Kramers, woordvoerder Benelux van de UNHCR, herinnert zich dat zijn organisatie soms minder nauwkeurige tellingen verrichtte. Aan de grens van Rwanda en Tanzania telde de UNHCR het aantal vluchtelingen in 1996 met de hand. Telkens als er een opgejaagde Rwandees passeerde, drukte een medewerker op een klikker. Nog ruwer is de volgende methode: ,,Iemand stelde vast hoeveel vluchtelingen binnen een zeg maar vijf minuten voorbij kwamen. Hij vermenigvuldigde dat aantal met de tijd dat de stroom aanhield.''

Bij de op 24 maart begonnen exodus uit Kosovo probeerden de UNHCR en andere hulpverleners soortgelijke werkwijzen te hanteren, ,,maar de toevloed was gigantisch'', zegt Kramers. ,,Bovendien werden ze aan de grens in zo'n korte tijd door de Serviërs gedumpt, in treinen, bussen en te voet, dat tellen erg moeilijk werd.''

Doet het UNHCR een slag naar het aantal vluchtelingen?

Kramers: ,,Nee, zo is het niet. Er is altijd onderling overleg en er zijn gesprekken met autoriteiten om een zo degelijk mogelijk beeld te geven. De hulpverleners krijgen wel eens te horen dat ze aan cijferinflatie of ellende-inflatie doen, dat hun schattingen te hoog zijn. Dat ligt gevoelig.''

Het modderkamp van Blace, waar 49.000 Kosovaren zouden verblijven, werd deze week ontruimd. Er vertrokken 39.000 mensen naar Albanië en Macedonië. Waar bleef de rest?

Kramers: ,,Ik weet niet of het aantal van 49.000 juist is. De vraag is of iemand dat weet. Het was rommelig en de Kosovaren werden door de Macedoniërs alle kanten op gedirigeerd. Die 10.000 zijn niet in lucht opgegaan. Hoeveel mensen zich waar bevinden, staat pas vast als ze zijn geregistreerd. En de registratie is nog gaande.''

    • Guido de Vries