Tuingereedschap, dan komt hij wel mee!

Chocoladebruine meisjes maken de huishoudbeurs `uitdagend voor mannen'. Want geld moet rollen, en kan een vrouw wel alleen beslissen over de aanschaf van een stofzuiger?

Niet één, geen tien, maar wel honderd bussen parkeren in alle vroegte bij de Rai in Amsterdam. Bussen vol vrouwen. Vrouwen met lege tassen en volle portemonnees. En dat tien dagen lang. De droom van elke ondernemer. De jaarlijkse huishoudbeurs - ,,nu ook uitdagend voor mannen'' - is gisteren begonnen.

Zijn de vrouwen binnen, dan is het voor de standhouders zaak zo snel en zo lang mogelijk hun aandacht te trekken. Maar wat doe je als je Côte d'Or chocolade wilt verkopen, en je staat naast de Milkarepen en de Chocoladedromen? Gratis producten uitdelen en hard roepen door microfoons doet iedereen al. Dus neem je verkoopsters met chocoladebruine ogen en haren. Het werkt. Frans Koopman (49) uit Zeewolde: ,,De meisjes zijn net zo mooi als de chocolade lekker is.''

Bij de Knorr-stand, tussen Honig en Hak, demonstreren jonge mannen de ,,pasta zonder pannen''. ,,Dit gerecht is zo gemakkelijk dat zelfs een man het kan klaarmaken,'' zegt een van hen. Dat werkt ook. ,,De eerste brandwonden zijn al geteld.'' In alle gretigheid vergeten sommige bezoeksters dat de pasta zonder pan wél warm is.

Temidden van alle drukte is de sushimi-stand sober, zeg maar leeg. Een enkel bordje met roze-rode staafjes. Noem het vooral geen namaak-krab, het is volgens de verkoper ,,witvis met krab-aroma'', en dat is heel wat anders.

Voor het eerst dit jaar hebben de tien hallen van de Rai elk een eigen thema. De meubels staan op het meubeltrendplein, cosmetica en cadeau-artikelen op het kashbaplein. Ook nieuw dit jaar is het digitalworld@hometrendplein, oftewel de hal met computers en mobiele telefoons. Verkoper Bram Elderman staat tussen zijn i-macs, kleine, fraai vormgegeven computers in vijf smaken, zoals aardbei-rood, limoengeel en druifblauw. Elderman merkte het toen hij op de Firato-beurs stond: ,,Vrouwen vallen erop. Zo'n ding willen ze wel in de huiskamer hebben.''

De badkamer is jarenlang de verschoppeling geweest, zegt verkoper Rob Griekspoor. ,,Maar nu valt het allemaal niet aan te slepen.'' Op een doordeweekse dag op de Huishoudbeurs verkoopt hij gemakkelijk een complete badkamerinrichting van vijftigduizend gulden. En met een beetje inzet, en voor een paar duizend gulden extra, verkoopt hij er nog een speciale toiletpot met spaarspoeling bij. ,,Drie liter voor een kleine, zes liter voor een grote boodschap. Dat scheelt voor een normaal gezin zo'n zesentwintig Spaflessen aan water op een dag. Dat spaart geld en het milieu.''

Wie die badkamers kopen? ,,Doorsnee mensen met een hypotheek op de overwaarde van hun huis,'' zegt Griekspoor. ,,Geld is goedkoop, mensen worden gek gemaakt bij de bank.'' Hij begrijpt het wel. ,,Waarom zou je nu nog sparen? Geld moet rollen.''

Maar het geld rolt niet bij Martin Slaager, vroeger beroepsmilitair, nu stofzuigerverkoper. Zijn stofzuigers ,,zuigen breder dan de zuigmond'', maar hij heeft nog niks verkocht. Hij weet ook wel dat hij geen `noviteit' verkoopt, maar dat is het probleem niet. Er zijn te weinig mannen, zegt hij, dát is het probleem. Zijn stofzuiger kost, met beurskorting, 299 gulden. En over zo'n bedrag kán een vrouw niet alleen beslissen. ,,Je moet de mannen mee naar de beurs zien te krijgen. Met doe-het-zelfartikelen, tuingereedschap, dan komen ze wel mee.'' Nu zijn er wel `klusklassen' en tuinworkshops op de huishoudbeurs, maar dat gebeurt in andere hal, ver van de huishoudelijke apparaten.

,,De Flora. Bovenkarspel,'' fluistert zijn collegaverkoper. ,,Daarom is het bij ons zo rustig. Mensen durven niet meer naar een beurs.'' Hij doelt op de West-Friese Flora, waar een met legionellabacteriën besmette whirlpool meer dan honderd mensen ziek maakte. Gisteren overleed er weer een Florabezoeker aan de veteranenziekte. Het was de tweeëntwintigste dode.

Op de Rai staat een zespersoons whirlpool, voor binnen én buiten, voor de prijs van een goedkope Mercedes. De verkoper zet hem met alle liefde even aan. Grote bubbels, veel stoom. Is de verkoper wel goed bij zijn hoofd? Het was hem nog niet opgevallen, maar nu hij erover nadenkt: er komen wel erg weinig mensen kijken. De verkoper heet Kevin, hij komt uit Oregon, Amerika. Legionella? Nooit van gehoord.

    • Rinskje Koelewijn