TLC

Een ballad, zoals een langzaam nummer in de popmuziek is gaan heten, is een moeilijk genre en laat nooit onverschillig. Een mislukte ballad is larmoyant en onuitstaanbaar, maar er gaat weinig boven een geslaagd langzaam, liefst droevig nummer.

Een paar mislukte ballads ontsieren Fanmail, de derde cd van het Amerikaanse vrouwelijke arrenbie-trio TLC (Tionne-Chilli-Lisa). Het nummer `I Miss You So Much', mede geproduceerd en geschreven door de arrenbie-top-producer Babyface, bevat bijvoorbeeld zoveel tekstuele en muzikale clichés dat het indrukken van de `volgende-nummer-knop' de enig mogelijke reactie is.

Het zijn niet alleen de ballads waardoor Fanmail niet helemaal voldoet aan de hoge verwachtingen die de vorige cd van TLC, CrazySexyCool, had opgeroepen. Want ook verschillende wat snellere nummers – echt snel wordt het nooit bij TLC – lijden onder een al te vlakke en plichtmatige productie. Daar kunnen stoere teksten over `silly ho's' en `bitches' niets aan veranderen.

Slechts een paar nummers, zoals het op single uitgebrachte `No Scrubs', zijn zo inventief en ingenieus geconstrueerd als de nummers op CrazySexyCool, waarvan terecht vele miljoenen exemplaren zijn verkocht.

TLC: Fanmail (LaFace Records 73008 26055 2)

    • Bernard Hulsman