Strijd bij grens Albanië, Kosovo

Joegoslavische grenstroepen en manschappen van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK hebben gisteren zeven uur lang strijd geleverd in het grensgebied van Kosovo en Albanië. Daarbij zouden zeker vier UÇK'ers zijn gedood.

Volgens OVSE-waarnemers klonken gisteren de hele dag zware beschietingen rond Tropojë, een bergdorp vanwaar het UÇK wapens en soldaten Kosovo binnensmokkelt. De strijd zou zich in de loop van de dag naar Kosovo hebben uitgebreid, tot bij het voormalige UÇK-dorp Junik. Bij de grenspost Kamenica meldden de Albanese autoriteiten beschietingen met zware mitrailleurs en mortieren door Joegoslavische troepen.

De Albanese en Joegoslavische regering beschuldigden elkaar gisteren er over en weer van de strijd te zijn begonnen. Volgens Amerikaanse bronnen was de aanleiding een infiltratiepoging van enkele honderden UÇK'ers in Kosovo.

Schermutselingen aan de Albanese grens waren het afgelopen jaar eerder regel dan uitzondering, maar OVSE-woordvoerder Andrea Agneli noemde de strijd van gisteren ,,zeer serieus en veel zwaarder dan normaal''. Bronnen binnen de NAVO stelden deze week dat het UÇK, dat afgelopen weken overal werd teruggedrongen, zich in het zuidwesten van Kosovo hergroepeert. Dit gebied grenst aan Albanië.

Aan de grens met Macedonië werd gisteren een Macedonische soldaat doodgeschoten vanaf Joegoslavisch grondgebied. Macedonische troepen beantwoordden het vuur.

De spanning in de grensstreek groeit, nu de eerste troepen van een Amerikaanse eenheid van 24 Apache-helikopters gisteren op vliegveld Rinas van Tirana zijn gearriveerd. De Apaches, die wordt ondersteund door Chinook- en UH-60 helikopters en 2.100 manschappen, gaan vanuit Albanië de Servische troepen en tanks in Kosovo bestoken. Volgens bronnen binnen de NAVO zal hun aantal mogelijk tot 48 worden uitgebreid. Deze `Task Force Hawk' zal deze week nog niet in actie kunnen komen, maar hun inzet kan leiden tot Servische represailles tegen Albanië.

Franse journalisten die met UÇK-troepen Kosovo zijn binnengetrokken, meldden gisteren dat de NAVO zijn acties soms met het UÇK coördineert. De UÇK-commandant Florin Kulaj zou per satelliettelefoon informatie geven over Servische doelen. De NAVO vernietigde een etmaal na een telefoontje van Kulaj een brug die veel door Joegoslavische troepen wordt gebruikt, meldden de journalisten. NAVO-woordvoerder Shea ontkende gisteren contacten op militair of politiek niveau met het UÇK.

In Rusland ontstond gisteren grote verwarring over de harde woorden die president Boris Jeltsin tot de NAVO richtte. Doema-voorzitter Gennadi Seleznjov zei na een bezoek aan Jeltsin dat de president bevolen zou hebben de Russische kernraketten op de landen te richten die Joegoslavië aanvallen. In zijn televisietoespraak waarschuwde Jeltsin evenwel slechts dat Rusland tot militaire actie kan worden gedwongen, die een Europese- of zelfs een wereldoorlog kan ontketenen. Secretaris-generaal Solana van de NAVO zei gisteren geen verandering te zien in de Russische opstelling.

Ondanks slecht weer werd het luchtoffensief van de NAVO tegen Joegoslavië gisteren voortgezet. Een oliedepot bij Smederevo, een televisietoren bij Jagodina en verschillende doelen in en rond Priština werden bestookt. In Belgrado verzamelden zich opnieuw honderden betogers op de bruggen over de Sava. Ook rond het hoofdkwartier van de staatzender RTS boden duizenden Serviërs zich aan als `menselijk schild'. Twee jaar geleden sloeg heel Belgrado tijdens het avondnieuws nog op potten en pannen om te protesteren tegen het RTS en werd hetzelfde gebouw meermalen met eieren bekogeld. (AFP, AP, Reuters)