Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een interview met minister van Defensie Frank de Grave (VVD) over de oorlog met klein Joegoslavië en de crisis in Kosovo. Ned.3, 12.07-13.00u.

Netwerk. Reportage over de medewerkers van Human Right Watch die bezig zijn met het verzamelen van bewijzen van genocide in Kosovo. Verder een portret van de voormalige leider van Joegoslavië Tito en hoe hij erin slaagde de vrede op de Balkan te bewaren. Ned.1, 20.16-20.53u.

Lopende zaken. Aandacht voor o.a. de oorlog in Joegoslavië en hoe het verder moet met Kosovo als de strijd straks beslecht is. Tevens een interview met Boris Fjodorov, een van de drie liberale Russische bemiddelaars die twee weken geleden een poging deden om Milosevic om te praten. Verder de Albanese schrijver Ismail Kadare over de geschiedenis van de Kosovo Albanezen en de tot voor kort hoogste militaire man van de VN, generaal-majoor Frank van Kappen. Ned.3, 22.10-22.50u.

DOCUMENTAIRES

A personal journey with Martin Scorsese trough American movies. Eerste van drie delen. Zie TV-vooraf. Ned.3, 15.45-17.00u.

Hot doc. Tegenwoordig worden de rechten van een kind serieus genomen. Maar vaak worden jonge kinderen ook gemanipuleerd door al te ijverige advocaten om seksuele wandaden te verzinnen. Canvas, 20.30-21.25u.

Vrekken. Documentaire van Hans Heijnen over de passief rebellerende levenswijze van drie plattelanders. In een maatschappij die gekenmerkt wordt door steeds meer, zijn zij vooral tevreden met minder en niks. Ned.3, 21.15-22.10u.

PRAATPROGRAMMA

De plantage. Aandacht voor de 28ste cd van de Golden Earring en een gesprek met de vier muzikanten. Verder het nieuwe toneelstuk van Toneelgroep Amsterdam Angst en ellende in het Rijk van Kok, geschreven door Guus Vleugel en Ton Vorstenbosch. Ned.3, 17.00-18.00u.

Het laatste oor. Gesprek met PvdA-senator en hoogleraar staatsrecht Erik Jurgens over o.a. de vraag waarom de NAVO niet enkel en alleen probeert Milosevic te doden in plaats van Servië te bombarderen. Veronica, 23.50-0.25u.

Leven & werken. Michaël Zeeman in gesprek met de bijna negentig jaar oude psychiater Hans Keilson die op 12 december 1909 in Bad Freienwalde in Duitsland werd geboren. Zijn belangrijkste publicatie Sequentielle Traumatisieiung bei Kindern verscheen in 1979. Ned.3, 23.15-24.00u.

MUZIEK

Gisela May: Elk lied is een verhaal. Herhaling van de documentaire uit 1998 over de First Lady van het politieke lied en Beste Brechtvertolkster Gisela May die de afgelopen veertig jaar met de songs van Bertolt Brecht, Kurt Weill en Hanns Eisler over de hele wereld naam maakte. Ned.3, 14.41-15.45u.

SPORT

Wielrennen. Rechtstreeks verslag van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. Ned.2, 12.10-17.27u.

KUNST

De tafel van Pam. In deze aflevering o.a. aandacht voor het boek Idi Amin, in de wereld van een Afrikaans despoot van journalist en Afrika-kenner Marc Broere. Net5, 22.40-23.45u.

FILM

. Le charme discret de la bourgeoisie (Luis Buñuel, 1972, Frankrijk). Heerlijk surrealistische satire waarin Buñuel `onwaarschijnlijke sociale instellingen' als religie, staat en leger over de hekel haalt en genadeloos de schijnheiligheid der bourgeoisie blootlegt. Werkelijkheid, droom en fantasie lopen rigoureus door elkaar in dit verslag van zes gegoede burgers die keer op keer gefrustreerd worden in hun voornemen uit eten te gaan. Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Ned.3, 13.00-14.41u.

. Born Free (James Hill, 1966, Engeland). Onweerstaanbare, succesvolle familiefilm naar bestseller van Joy Adamson. Door mensen opgevoede leeuwin Elsa moet op eigen poten leren staan in jungle van Kenia. VRT, 13.45-15.20u.

The Desert Song (H. Bruce Humberstone, 1953, VS). Verfilming van Sigmund Rombergs succesvolle operette uit 1926. Gordon MacRae helpt Noordafrikaanse inboorlingen in hun strijd tegen nare Arabieren. `The Riff Song' en `One Alone' behoren tot de liedjes. BBC2, 15.30-17.20u.

. The Quiet Man (John Ford, 1952, VS). Superieure romantische komedie is een nostalgische liefdesverklaring aan Ierland en bezorgde Ford een Oscar als beste regisseur. Ex-bokser John Wayne ruilt Amerika in voor zijn Ierse geboortedorp en probeert hart te veroveren van onstuimige plaatselijke schoonheid Maureen O'Hara. Victor MaLaglen speelt haar beschermzuchtige broer. BBC2, 17.20-19.25u.

Sabrina (Sydney Pollack, 1995, VS). Aardige maar overbodige remake van Billy Wilders romantische jaren-vijftig-sprookje over een chauffeursdochter die twee puissant rijke broers het hoofd op hol brengt. De plot draait niet langer om standsverschil maar om welstandsverschil. Met Julia Ormond als Audrey Hepburn, Greg Kinnaer als William Holden en Harrison Ford als Humphrey Bogart. BBC1, 20.00-22.00u.

Nina Takes a Lover (Alan Jacobs, 1994, VS). Aardige, origineel gestructureerde romantische komedie vertelt in terugblikken over buitenechtelijke relatie van verveelde Laura San Giacomo met fotograaf uit Wales. Aantrekkelijke setting in San Francisco. Net5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Yasemin (Hark Bohm, 1988, West-Duitsland). Hamburgse tegenhanger van Hans Hylkema's Julia's geheim is innemende beschrijving van verboden romance tussen Turks schoolmeisje en Duitse jongen. Liefde blijkt dit keer sterker dan cultuur. ZDF, 22.55-0.20u.

Female Perversions (Susan Streitfeld, 1996, VS/Duitsl.). Zie Film-vooraf. ARD, 23.30-1.20u., tweetalig.

Demon Seed / Proteus Generation (Donald Cammell, 1977, VS). Merkwaardige computer-fabel waarin Julie Christie wordt verkracht door een brute computer die meent dat hun kind `de wereld zou kunnen redden'. BBC2, 1.00-2.35u.

Butterfield 8 (Daniel Mann, 1960, VS). Verzorgd drama, naar bestseller van John O'Hara, bezorgde Elizabeth Taylor haar eerste Oscar. Call girl pleegt mannen te goedgelovig tegemoet te treden. BBC1, 1.25-3.15u.

Chances Are (Emile Ardolino, 1989, VS). Onderhoudende romantische fantasy. Student blijkt de reïncarnatie te zijn van de vermoorde vader van zijn vriendin. Met Robert Downey jr., Cybill Shepherd, Ryan O'Neal. Maandag, SBS6, 15.10-16.55u., onderbroken door reclame.