Ritzege Boogerd in Ronde Baskenland, Jalabert eindwinnaar

De Nederlandse wielerploeg Rabobank heeft gisteren in de Ronde van Baskenland voor de tweede keer een dagprijs gewonnen. Na de ritzege van Koos Moerenhout volgde gisteren een overwinning van Michael Boogerd. Hij was de sterkste in het eerste gedeelte van de vijfde en laatste etappe. De Fransman Laurent Jalabert won de afsluitende tijdrit en daarmee de Ronde van Baskenland.

Boogerd nam met zijn ritzege revanche voor het tijdsverlies dat hij eerder deze week had geleden. Na zijn valpartij in de tweede etappe waren zijn kansen op de eindzege verkeken. Daardoor mocht hij gisteren ongehinderd aan een ontsnapping beginnen met de Belg Stefan Aerts. Boogerd versloeg zijn medevluchter in de sprint. In de tijdrit eindigde de Nederlandse kampioen als negende.

Jalabert behaalde in Baskenland zijn tweede belangrijke overwinning op Spaans grondgebied. Eerder won hij de Catalaanse Week. Afgelopen week leidde hij de race van start tot finish. In de tijdrit sloot Jalabert de ronde in stijl af. Hij was de snelste renner en bleef de Italiaan Belli negentien seconden voor. Zijn landgenoot Rebellin, die in het algemeen klassement drie seconden moest goedmaken op Jalabert, zag zijn achterstand oplopen tot een minuut en vier seconden.

De politie in België heeft gisteren in de dopingzaak van Mapei een tweede aanhouding verricht. Het gaat om de 44-jarige Belg Edouard Verhulst, die ampullen met amfetamine zou hebben verstrekt aan de Italiaanse verzorger Tiziano Morazzut. Deze soigneur van Mapei zit in voorarrest in Kortrijk.

Morazzut werd vorige week opgepakt nadat koeriers op het vliegveld Zaventem een videoband met verdachte inhoud hadden onderschept. Morazzut had het pakketje met verboden middelen verzonden aan de vader van oud-wereldkampioen Gianni Bugno in Italië.

Verhulst was eerder deze week opgepakt, maar vervolgens weer vrijgelaten. Hij is een goede bekende in het wielermilieu. In het verleden reed hij bij de amateurs. Vooralsnog weigert hij elke medewerking aan het juridisch onderzoek. Hij moet komende dinsdag voor de raadkamer verschijnen.