Rechters

De krant van 1 april bracht het nieuws dat de PvdA-fractie in de Tweede Kamer de rol van de rechters wil beperken.

Keer op keer blijkt dat rechters hard nodig zijn om het gebrekkige haastwerk van de politiek over te doen of, in andere gevallen, het werk van de politiek zelf te doen. Het beperken van hun rol in de maatschappij kan dan ook uitsluitend dienen als schaamlap om de politieke gebreken te verhelen.

De motivering van het voorstel kan niet anders zijn dan een 1 april-grap.

Wanneer de wetgeving zo verwarrend is als de fractie aangeeft (ik ben dat overigens met ze eens) dan is het de taak van de politiek om daar iets aan te doen en niet alles te slikken wat van departementale zijde wordt aangevoerd.

Hoe het nu toch kan dat de kwaliteit van de wetgeving wordt aangetast door de arbeid van rechters wordt in het geheel niet duidelijk gemaakt. Ik meende dat rechters er voor zijn om wetgeving uit te leggen en dat de wetgever, inclusief het parlement deze wetgeving opstellen.Ik kan niet anders dan constateren dat ook hier wordt meegedaan aan het modieuze rechtertjeschieten dat we al te vaak hebben gezien.

    • Mr. F. van der Deijl