`Parttime-vegetariërs' Wintzen en Sauer op bres voor blad Sla

`Illustere' parttime-vegetariërs hebben het blad Sla – ,,lekker eten zonder vlees'' – van de ondergang gered. Samen met nog vier nieuwe aandeelhouders pompen antroposoof Eckhart Wintzen en de in Rusland actieve uitgever Derk Sauer ongeveer een half miljoen in het vernieuwde blad.

Sla zal vanaf september maandelijks verschijnen en moet ,,lekkerder worden om in te bijten''. Sauer, die als vleesverlater perfect in de doelgroep van Sla past, heeft geld gestoken in het blad omdat hij ,,het zonde zou vinden als het kopje onder zou zijn gegaan''.

Het twee jaar oude kookmagazine moet binnen een jaar een betaalde oplage hebben van 30.000. Dat is ongeveer een verdubbeling van de huidige oplage. Uitgever en aandeelhouder J. van der Lee denkt het met de inleg van de nieuwe aandeelhouders goed uit te kunnen zingen. ,,We zijn twee jaar geleden begonnen met 40.000 gulden van de ASN Bank en wat we nu krijgen, is veel meer.''

Sla richt zich voornamelijk op de doelgroep vleesverlaters, die drie à vier dagen per week vegetarisch eten. Deze groep is in Nederland zo'n vier miljoen mensen groot. De markt voor vleesvervangers is dankzij de BSE-crisis flink gegroeid, vorig jaar nog met 35 procent.

Wintzen en Sauer behoren tot de groep parttime-vegetariërs. ,,Bij mij glipt er wel eens een stukje vlees doorheen'', aldus Sauer. ,,In een carnivorenstad als Moskou ontkom je daar moeilijk aan'', schetst hij. ,,Die stad is een grote hormonenfabriek.'' Volgens Sauer kan het blad ook in Duitsland en Frankrijk een succes worden. In Rusland? ,,Daar zijn ze nog even niet aan toe, omdat de meeste producten die in Sla staan niet te krijgen zijn.''

Wintzen heeft zakelijk gezien ook alle vertrouwen in zijn investering. De oprichter van automatiseringsbedrijf Origin en directeur van de participatiemaatschappij Ex'tent ziet Sla ook als een middel om de planeet te `redden'. ,,Vlees vergt tien keer zoveel van de aardse bronnen als groente en fruit.'' (ANP)