Norman blijft jagen op groene blazer

Het Australische golffenomeen Greg Norman is uitstekend begonnen bij het toernooi van de Masters in het Amerikaanse Augusta. Niemand die hem dit weekeinde de groene kampioensblazer misgunt.

Na een perfecte tweede ronde in 68 slagen is Greg Norman andermaal kansrijk in de Masters. De voormalige nummer een van de wereld had een valse start met een bogey op hole 1, maar hij speelde vervolgens vlekkeloos golf: twaalf pars en vijf birdies. Hij heeft na 36 holes een score van min vijf.

Slechts weinig insiders verwachtten een goed resultaat van Norman. Hij werd vorig jaar geopereerd aan zijn rechterschouder en heeft de afgelopen maanden weinig kunnen spelen. Maar voor de Masters kan Norman zich altijd opladen. Hij wil niets liever dan het toernooi op zijn naam schrijven. Norman won tot nu toe twee majors, het Brits Open in 1986 en 1993. Maar de Masters is met afstand zijn favoriete toernooi. ,,Ik vergeet het moment dat ik hier voor het eerst arriveerde nooit meer. De conditie en de schoonheid van de baan, de tradities, de perfecte organisatie, de Masters is zoals golf moet zijn.''

Norman praat nog altijd liefdevol over de Masters, ook al is het toernooi hem nooit goed gezind geweest. Drie keer werd hij op een schlemielige manier tweede. In 1986 schonk hij Jack Nicklaus een zesde Masters-titel door een afzwaaier op de slothole. Een jaar later sloeg Larry Mize zijn bal in de play-off vanuit een onmogelijke positie vanaf een meter of veertig zomaar in de hole. En drie jaar geleden bleek Norman niet bestand tegen de druk. Hij verspeelde in de laatste ronde een comfortabele voorsprong van zes slagen op Nick Faldo. Norman was kapot, en het publiek leed met hem mee. Hij kreeg duizenden brieven, steunbetuigingen van golfliefhebbers uit de hele wereld.

Gisteren werd Norman weer luidruchtig gesteund in zijn nimmer aflatende jacht op de groene blazer. Na een briljante pitchslag op de dertiende hole volgde zelfs een staande ovatie. Norman genoot ervan. ,,De toeschouwers waren geweldig. Ik merk dat ze nog altijd bezig zijn met wat me in 1996 is overkomen. Zelf ben ik er al lang overheen. Ik heb het een paar weken moeilijk mee gehad, daarna heb ik de draad weer opgepakt. Ik heb deze week nog geen moment aan 1996 gedacht.''

Norman is inmiddels 44 jaar oud. Door zijn kwetsbare schouder kan hij niet meer voluit trainen en speelt hij noodgedwongen niet meer dan twee toernooien achtereen. Dit zou wel eens zijn laatste kans kunnen zijn bij de Masters. Norman wil er niet van horen. ,,Alleen dit moment telt. Ik ben blij dat mijn swing weer terug is en dat ik bovenin meedoe. We zullen zien wat er in het weekeinde gebeurt.''

Norman zal in elk geval moeten afrekenen met Jose Maria Olazabal. De Spanjaard, winnaar in 1994, speelde een nog betere tweede ronde dan Norman. Hij sloeg geen enkele bogey en zes birdies. Met 66 slagen kwam hij op een totaal van min acht. Olazabal putte weer geweldig op de beruchte greens van Augusta.

Op de tweede plaats staat de Amerikaan Scott McCarron. Hij had in beide rondes 69 slagen nodig en staat op een score van min zeven. Andere grote namen aan kop van de ranglijst zijn Lee Janzen, tweevoudig US Open kampioen (min vijf), Davis Love III (min drie), Nick Price (min drie) en Colin Montgomerie (min twee). Een naam die iederen had verwacht ontbreekt. David Duval kwam niet verder dan een magere 74. Zijn totaal van plus twee was net voldoende om de cut te overleven.

    • Gerard Louter