Marco van Basten

Oud-Ajacied Marco van Basten speelde deze week in de Amsterdam Arena even mee in de erewedstrijd van Johan Cruijff. Hij scoorde ook nog. Was San Marco weer een lust voor het oog?

Edwin Godee, voetballer De Graafschap: ,,Ik heb echt genoten van hem. Je kon zien dat hij een hele goede voetballer is geweest. Voor de voetballiefhebbers in dit land is het natuurlijk treurig dat hij zijn carrière zo vroeg moest beëindigen. Ik weet zeker dat veel mensen hadden gehoopt dat hij minstens tot zijn 35ste had gespeeld. Het zou voor het Nederlandse voetbal een goede zaak zijn als Marco een functie in de voetballerij gaat bekleden, als teammanager of jeugdtrainer bijvoorbeeld. Nu wil hij dat nog niet, later misschien wel. Het voetbal laat hem in ieder geval niet los, anders had hij niet gespeeld.''

Aad de Mos, voetbaltrainer: ,,Het was leuk om Marco weer eens te zien spelen. Hij is razend populair, iedereen herinnert zich nog die beelden van zijn afscheid bij Milan, dat was heel emotioneel. Ajax zit tegenwoordig in een diep dal, en dan verlangt iedereen terug naar spelers als Marco van Basten. Marco is momenteel als een soort adviseur verbonden aan Milan. Of die club wat doet met zijn adviezen weet ik niet. Marco houdt zich nu afzijdig van de voetballerij, ik zie hem op de korte termijn geen trainer worden. Hij zou een goede jeugdtrainer zijn. Jonge aanvallers kunnen veel van hem leren.''

Hugo Borst, journalist: ,,Ik heb de erewedstrijd van Cruijff op televisie gezien, ik vond het erg jammer dat ik niet in de Arena kon zijn. Er is sprake van mythevorming rond Marco van Basten. Alle spelers op het veld hadden, op Rob de Wit na, hun carrière afgemaakt. Behalve Marco. Voeg daarbij het gegeven dat hij zelden of nooit in de publiciteit komt en de mythe-Van Basten is een feit. Van Basten hoeft ook niet zo nodig interviews te geven. Hij vindt zijn mening net zo belangrijk als die van een metselaar en metselaars worden nu eenmaal nooit geïnterviewd. Ik acht de kans klein dat Van Basten weer terugkomt in de voetballerij. Maar hij is een eerzuchtig mens. Als hij zich met golfen niet meer kan verbeteren, wil hij misschien wel voetbaltrainer worden.''

Arnold Mühren, oud-voetballer Ajax: ,,Marco stond ook niet op de spelerslijst. We keken er dan ook van op toen hij toch op het veld verscheen. Hij speelde speciaal voor Johan Cruijff, daar ben ik van overtuigd. Marco liet leuke dingen zien. Hij had een paar aardige bewegingen in huis. Je kon zien dat hij vroeger een topspeler is geweest. Ach, voetballen verleer je niet zo snel. Marco is nog steeds razend populair, dat merkten we wel aan het enthousiasme van het publiek. Hij heeft natuurlijk veel betekend voor het Nederlandse voetbal. Maar hij is nog niet aan toe aan een functie in het voetbal. Ik ben hem ook nog nooit tegengekomen in een stadion of op een trainingsveld. Op de lange termijn zie ik hem wel technisch-directeur worden.''

Hans van Maanen, choreograaf: ,,Ik heb Van Bastens optreden helaas niet kunnen zien. Marco was natuurlijk een fantastische sporter, hij had prachtige bewegingen. Hij deed me altijd denken aan een tijger die achter zijn prooi aan gaat. Ooit heb ik wel eens een verband gelegd tussen Van Basten en een balletdanser. Hij is zoals de Amerikanen het zeggen, een fabulous mover, iemand die van nature prachtige bewegingen heeft. Goede sporters bewegen ook altijd goed.''

Herman Kuiphof, columnist en voormalig tv-commentator: ,,Aanvankelijk zou Marco niet meedoen, uiteindelijk stond hij toch op het veld. Zo kon ik als co-commentator verhalen over het spitsenduo Cruijff-Van Basten. Het is toch om te janken dat Marco zo vroeg zijn carrière moest beëindigen vanwege die verrotte enkel? In feite hebben de verdedigers tegen wie hij in al die jaren heeft gespeeld ervoor gezorgd dat hij moest stoppen met voetballen. Het zou een goede zaak zijn als Marco terug zou keren in de voetballerij. De vraag is of hij daar aanleg voor heeft. Of Van Basten een tweede Cruijff was? Nee, dat denk ik niet.''