MANGO-BLAUWE-BESSENCOBBLER

Deze versie van cobbler (een gebaksoort die bestaat uit een fruitlaag en een stevige deegsoort die op of onder het fruit ligt) wijkt af van de voor mij vertrouwde versie. De cobblers die ik me uit mijn jeugd herinner werden met geschilde en gehalveerde verse perziken gemaakt. De perziken werden in een ovenschaal gelegd, royaal met suiker en kaneel bestrooid en daarna afgedekt met dikke cirkels baking powder biscuits (een stevig deeg van bloem, bakpoeder, zout, boter, melk en eventueel suiker). Baking powder biscuits kunnen zowel zoet of hartig zijn, maar voor de cobbler wordt natuurlijk zoet gebruikt. Dit recept vond ik in een boek met oude Amerikaanse recepten, The Pioneer Lady's Country Kitchen. Het verschil van dit recept is dat het deeg meer vloeibaar is en dat het een meer cakeachtige structuur heeft. De mango heb ik zelf toegevoegd, maar vrijwel alle vruchten zijn ervoor geschikt. Verwarm de oven voor op 180° C. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in zo dik mogelijke plakken van de pit af. Snijd het vruchtvlees in blokken van circa 3 cm groot. U moet ongeveer 350 gram mangovruchtvlees hebben. Doe de blokken mango en de blauwe bessen in een vierkante ovenschaal van 20 centimeter. Strooi er de suiker en kaneel over en schep alles goed om. Zet de schaal even weg. Maak het deeg. Zeef de bloem met de suiker, het bakpoeder en zout boven een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in. Giet er de slagroom en de vanille-essence in en meng vanuit het midden de natte ingrediënten door het bloemmengsel tot u een glad en goed gemengd beslag hebt. Schep het beslag in een gelijkmatig dikke laag over het fruit uit. Zet de schaal circa 1 uur en 15 minuten tot 1 uur en 30 minuten in de oven tot het cakebeslag gaar is. Controleer het beslag door een satéstokje in het midden te steken. De cake is gaar wanneer het stokje er schoon uitkomt. (Soms kan het beslag er goudbruin en gaar uitzien zonder dat het helemaal doorbakken is.) U kunt de cobbler warm of op kamertemperatuur opdienen. Serveer met wat roomijs of slagroom.

    • Kim Maclean