Kostwinnerschap

Per 1 mei is het zover. Wij worden noodgedwongen een eenverdieners gezin. Mijn werkgever (een multinational) heeft geen parttimewerk beschikbaar en ook niet de plicht dit te creëren. Dan maar buiten de deur solliciteren. ,,Twintig uur werken? Dat wordt heel moeilijk'', klinkt het zonder uitzondering.

Ons gezin bestaat uit ouders, hoogopgeleide dertigers met werk op bijpassend niveau en 2 kinderen van 1 jaar. Wij hebben de wens om zorg- en arbeidstaken te delen. Daarvoor hebben we nodig de mogelijkheid voor beiden om parttime te werken en kinderopvang voor 1 à 2 dagen.

Kinderopvang? De gemeenteambtenaar die ik consulteerde over gemeentesubsidie voor opvang antwoordde mij (en ik citeer): ,,Het opvoeden van kinderen is natuurlijk wel primair de taak van de ouders.'' De maatschappelijke discussie is in volle gang. Wetsvoorstellen die het recht op deeltijd werken regelen, zijn in de maak. Partners zijn vaker allebei goed, zelfs hoog opgeleid.

Steeds meer mensen willen zorg voor kinderen en werk combineren. Het komt vast wel eens van de grond.

Maar of het kostwinnerschap echt uitsterft binnen 15 jaar? Daarover heb ik mijn twijfels.