Is het Russische gevaar terug?

Heeft Boris Jeltsin het gezegd, of niet? Worden er weer als vanouds kernkoppen op Westerse hoofdsteden gericht, of was dat loos alarm? Het Kremlin zegt dat Jeltsin, in zijn onvaste televisietoespraakje van vrijdagavond, alleen heeft gezegd dat als Rusland ,,tot militaire actie wordt gedwongen, dat minstens tot een Europese, misschien zelfs een wereldoorlog kan leiden''.

Maar Doema-voorzitter Gennady Seleznjov, die vrijdag op audiëntie was bij de president, zegt dat hij erbij was toen de opnamen werden gemaakt, en dat het staatshoofd zei: ,,En voorts heb ik de nucleaire strijdkrachten bevolen onze strategische kernwapens weer op landen te richten die Joegoslavië aanvallen.''

Bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wist men van niets, en ook bij het legeronderdeel dat over de atoommacht gaat, reageerde de dienstdoende commandant verbaasd: ,,Nee, wij hebben geen orders van die strekking gehad.'' Aangezien CNN en BBC in hun verslaggeving direct de tijden van de Koude Oorlog lieten herleven, voelden ook de NAVO en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zich geroepen om het bericht van de onberekenbare Jeltsin te ontkennen.

Maar heeft Seleznjov, een communist die zo'n maatregel zou toejuichen, dan gelogen? Nee, verklaarde zijn woordvoerder, hij is verkeerd geciteerd. De Doema-voorzitter zou gezegd hebben dat hij Jeltsin had horen zeggen dat er ,,mogelijk'' kernkoppen op NAVO-landen gericht zouden worden als de NAVO Kosovo met grondtroepen zou binnenvallen. ,,Dat staat op film'', aldus de zegsman. Maar waarom is die film dan niet uitgezonden? ,,Dat moet u Jeltsin vragen.''

Een Russische tv-verslaggever leek er ook niet meer uit wijs te kunnen worden. Misschien had Jeltsin een tweetraps waarschuwing willen lanceren, zo suggereerde hij, en was alleen de eerste daadwerkelijk van de grond gekomen.

Het valse alarm trok niettemin als een schok over de wereld, terwijl er tot voor twee jaar vele kernkoppen permanent op Westerse hoofdsteden stonden gericht. Veel wijst erop dat het Kremlin dit keer geen proefballon heeft willen oplaten, maar dat Seleznjov de uitspraken van Jeltsin wat in zijn eigen voordeel heeft verdraaid.