Frankrijk wil hulpactie voor Balkan

Frankrijk zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank vragen een speciale bijeenkomst te houden over economische steun aan Balkan-landen die zwaar zijn getroffen door de Kosovo-crisis.

Dat heeft de Franse minister van Financiën, Dominique Strauss-Kahn, gisteren meegedeeld. Hij denkt in de eerste plaats aan Albanië en Macedonië. De bijeenkomst zou moeten plaatsvinden tijdens de vergadering van IMF en Wereldbank op 27 en 28 april in Washington.

NAVO's luchtoorlog tegen Joegoslavië heeft economisch ook steeds meer negatieve gevolgen voor buurlanden als Bulgarije en Bosnië die niet direct bij het conflict zijn betrokken. Zo zullen de maandelijkse opbrengsten van het Bulgaarse transport over de Donau door het bombarderen van drie Donaubruggen in Joegoslavië met tweederde afnemen. Dat verwacht Dimitar Stanchev, chef van de Bulgaarse River Navigation Authority. Hij zei dat eenderde van de Bulgaarse Donau-vloot door de blokkade van de rivier al is gestrand in de Hongaarse haven Mohacs en dat veel bemanningsleden en havenpersoneel naar huis zijn gestuurd.

De Bulgaarse minister van transport Wilhem Kraus voegde daar gisteren aan toe dat de schade voor zijn land van de op 1 april ontstane blokkade van de Donau nu al is opgelopen tot anderhalf miljoen mark.

Door dezelfde blokkade is vijftien procent van Bulgarije's totale buitenlandse handel stilgevallen. Het betreft volgens minister Stanchev met name de aanvoer van olie, metalen en cellulose uit West-Europa. Een deel van het vervoer, dat tot voor kort door Joegoslavië liep, gaat nu tegen hogere kosten via Roemenië en Griekenland.

De Westerse topdiplomaat voor Bosnië, Carlos Westendorp, heeft de NAVO gisteren opgeroepen `s lands op 24 oktober j.l. gesloten luchtruim en vliegvelden weer te openen voor de burgerluchtvaart. De sluiting berokkent het land grote schade, aldus Westendorp in een brief aan NAVO-secretaris-generaal Javier Solana.,,Daarbij komt dat het gebied nu aanzienlijk lijdt door de huidige vijandelijkheden waarin het geen partij is.'' (AFP)