Emotionele turbulentie

Boeken zijn niet stoffig, boeken hebben gevoel. Je zoekt ze met een emotiedatabase.Dat is de op `emotionele codes' gebaseerde catalogus (in wording) van de Nederlandse Libris-boekverkopers. Niks geen bibliotheek, niks geen stoffigheid: dit is internet, dit is hip.

De site is nog in aanbouw, maar een beetje sfeer is er al te proeven. Vijf glimmende hartjes helpen de lezer op weg om op evenzoveel manieren boeken te zoeken. Klik, en het hartje gaat open. Zoeken kan via een ander boek (nog niet gereed), op publiek (`groot', `klein', `muziekliefhebbers' en `mensen die van vere reizen houden') Het kan ook, heel Proustiaans, via `plaats' en `tijd'. En, ten slotte, op `sfeer'.

Het laatste hartje, dat deze zomer volwaardig moet gaan kloppen, geeft een index van de vermeende emotionele huishouding van de lezer. De Libris-boekverkopers geven hun boeken `emotionele codes', wat het zoeken en koppelen op belangstelling makkelijker moet maken. `Door te werken met deze codes leggen we een zinvoller verband tussen boeken dan wanneer we de gebruikelijke rubrieksindeling hanteren', heet het. Geen fictie/non-fictie dus, of andere ouderwetse fratsen, maar een weerkaart vol emotionele turbulentie. `Allochtoon', `beklemmend', `gepassioneerd', `glimlach', `licht romantisch', `menselijke verhoudingen', `moeder, dochter', `moeder, zoon', `obsessie', `rancune', `realiteit' en `zwaar romantisch'.

Intrigerend, en een leuk spelletje. Wat krijgen we zoal aanbevolen bij `allochtoon'? De zwarte met het wite hart, van Arthur Japin. Niet slecht. Bij `glimlach' verschijnt onder meer In de ban van de ring. Hmm. Bij `realiteit' ontmoeten we De avonden. Dat kun je wel zeggen.

Maar dan wordt het ingewikkelder. Een `zacht, liefdevol' boek? Wat dacht u van De paardenfluisteraar van Evans? Of toch liever een boek dat helpt bij het `verwerken van gebeurtenissen'? Probeert dan eens, we noemen er maar één, De paardenfluisteraar van Evans.

Bent u in een opgewekte bui? Probeer je geluk in de rubriek `Carpe diem, de kunst van het leven'? Bovenaan: Twee vrouwen, van Harry Mulisch. Maar ook vermeld: Reis naar het einde van de nacht van Céline.

Verbitterd na het lezen van dat laatste boek? Klik door naar `rancune'. Aan top staat daar: Twee vrouwen, van Harry Mulisch. Gevolgd door: Reis naar het einde van de nacht van Céline. Of had u die net al uit?

Is dit te moeilijk? De rubriek `makkelijk lezen' biedt uitkomst. Met onder meer: De paardenfluisteraar van Evans!

Flauw, dit? Een beetje wel. De Libris-advieslijst is langer dan dit handjevol bestsellers, al komen ze wel erg vaak terug. Had u Het Bureau trouwens al gevonden? Aanbevolen bij `carpe diem' en bij `verwerken gebeurtenissen'. Je maakt wat mee op zo'n dag, dat spreekt.

Behalve de harten-zoekmachine biedt de Libris-site onder het pluk-de-dag motto `Er gebeurt altijd iets bij Libris' ook informatie: over de Libris-prijs, met uittreksels uit het jury-rapport over de genomineerden, over de boekenweek en over andere feestelijkheden. Pluk de site.

(www.libris.nl)