De floret van Mangiarotti

In de Via Zarotto in Milaan is een van de beroemdste schermzalen ter wereld gevestigd. Circolo della Spada Mangiarotti heet het instituut, genoemd naar de legendarische schermfamilie. Vader Giuseppe begon in 1909 een schermschool in de Via Chiosetto, waarna hij verhuisde naar de Via della Passione, vervolgens naar de Via Solferino en tenslotte naar het huidige adres. De geschiedenis van de Mangiarotti's is heel bijzonder. In totaal behaalde leerlingen van de zaal 29 olympische medailles, 43 wereldtitels en 39 Italiaanse titels. Giuseppes zoon Dario behaalde drie olympische medailles. Hij won zilver in 1948, en goud en zilver in 1952. Succesvoller was de andere zoon, Edoardo, die op de Spelen van '36, '48, '52, '56 en 1960 op floret en degen zesmaal goud won, vijfmaal zilver en tweemaal brons. Hij veroverde liefst dertien wereldtitels en schreef een fraai schermboek, La vera scherma. Opvallend was dat vader Giuseppe zijn rechtshandige zoon Edoardo met links leerde schermen. Edoardo wordt door zijn triomfen en vooral zijn stijl beschouwd als de beste linkshandige schermer aller tijden. Edoardo en Dario zijn nu eigenaar van Circolo della Spada. Het instituut beschikt over negen wedstrijdlopers met een aluminiumondergrond, ontworpen door Edoardo. Gevoegd bij de bijzondere lichtval en de vele spiegels heeft de schermzaal daardoor veel weg van een lichtpaleis.

Aflevering veertien in de serie over helden van deze eeuw.