Column

Certificaathouder

Heerlijk! Ik ben certificaathouder van de door mij zo verfoeide Arena en kan, als ik dat wil, in mijn eentje de EK Voetbal in deze galmbak tegenhouden. Laat ik het even uitleggen. Toen dit stadion gebouwd werd kreeg je de kans om aandeelhouder te worden en dit hield in dat je bijvoorbeeld een skybox, business-seat of een eenvoudig stoeltje kon kopen. Ik kocht vier eenvoudige stoeltjes! Deze stoeltjes zijn van mij en bij elk evenement in de Ouderkerkse PlaggenhuT heb ik als eerste recht op een toegangskaartje. Of het nou voor Ajax, The Backstreet Boys of The Rolling Stones is, ik krijg eerder dan iedereen de kans om vier kaarten op die stoeltjes te reserveren. Die kaartjes moet ik gewoon betalen. Dat is een faire deal tussen mij en het feestpaleis. Maar wat gebeurt er nu? De organisatie van het EK, lees UEFA, eist het stadion leeg op en dat kan niet! De directie van de ArenA had op voorhand tegen de organisatie van Euro 2000 moeten zeggen: `Jullie kunnen het stadion huren, er zit echter één maar aan en dat is dat we tegenover zesduizend mensen verplichtingen hebben.'

Dan had Euro 2000 alsnog kunnen zeggen: `Dan doen we het niet en wijken uit naar Arnhem, Rotterdam of Eindhoven'. Maar nu ligt het anders en is er een soort patstelling. Gisteren heb ik maar eens even met Euro 2000 gebeld en een aardige meneer heeft mij geduldig uitgelegd hoe de verdeling gaat: 34% van de toegangskaarten gaat naar de supporters van de tegen elkaar strijdende partijen, 34% wordt aan de gewone man verkocht en de overige 32% gaat naar sponsors (14), pers (8), bedrijven (5) en de UEFA (5).

Hoe komt het dat de andere stadions wel leeg opgeleverd kunnen worden? Waarschijnlijk hebben de directies daar een andere deal met hun aandeelhouders of laten die provincialen zich gemakkelijker opzij schuiven. Amsterdammers zijn wat dwarser en dat vind ik dan ook het leuke aan deze stad. Dus ik ga de wedstrijden in de ArenA tegenhouden? In principe wel ja!

Als ik nou gehoord had dat 95% van de kaarten in de losse verkoop ging, dan had ik er nog wel over na willen denken, maar nu ik weet dat er een gerede kans is dat de vrouw van een districtsdirecteur van Coca Cola, Mc Donalds of Carlsberg op mijn stoel komt te zitten, weiger ik mijn plaats af te staan. Bij de EK in Engeland maakte ik voor deze krant enkele sfeerreportages om de wedstrijden heen en zat ik op de tribune naast een sponsortrutje, die dacht dat er bij gelijkspel in een poulewedstrijd penalties genomen zouden worden. Ze vroeg aan mij hoe dat zat! Ik weigerde te antwoorden omdat ik negentig vrienden en kennissen wist, die een moord hadden gedaan om op dat plekje van die mevrouw te mogen zitten.

Gisteren hebben we van de directeuren van de ArenA een brief gekregen en deze stellen een compromis voor: Wij zien af van het recht op onze stoeltjes en krijgen in ruil een gratis kaartje voor een van de wedstrijden in de ArenA. Die wedstrijd kan een wedstrijd van het Nederlands Elftal zijn, maar je kan ook te maken krijgen met de topper Albanië-Servië.

De meneer van Euro 2000 heeft mij op het hart gebonden dat als wij aandeelhoudertjes niet wijken, de wedstrijden elders gespeeld gaan worden. Lijkt mij een prima plan. Ik kan leven met het feit dat er op anderhalve kilometer van mijn huis een potje topvoetbal gespeeld wordt en dat er een echte liefhebber op mijn plek zit, maar ik weiger thuis te gaan zitten voor Kok, Terpstra of Willem Alexander. En mocht Euro 2000 samen met de ArenA een truc verzinnen en mij alsnog mijn stoel afpakken, dan kom ik op de dag van de wedstrijd toch even langs. Ik neem Marco Bakker als chauffeur mee in de auto van Kluivert. Moet jij eens kijken hoe snel ik een plekje heb. Dus ik sabotteer de wedstrijden in de ArenA? Graag zelfs. Is ook beter voor het voetbal. Niks is namelijk mooier dan voetbal in een echt stadion.