Baseballwedstrijd

Het lezen van de krant is op het ogenblik geen sinecure. Als er dan eindelijk eens een wat opgewekter voorval plaatsvindt dat een stapje zou kunnen zijn in de goede richting, zoals de baseballwedstrijd tussen de Baltische Orioles en een Cubaanse ploeg, is het teleurstellend dat het verslag daarvan wordt gedaan door een correspondent die letterlijk geen bal verstand heeft van de wereld van deze sport. De beschrijving van Van Royen raakt kant noch wal. Weet zij niet dat wij allang voor dit artikel verscheen op de internationale televisie – vooral TVE, een verslag van de wedstrijd hebben gezien?

En dan de opmerking stoffig isolement. Dit vraagt om nadere beschouwing.

Cubaanse teams reizen de hele wereld af: niet alleen is baseball de meest geliefde sport in het hele Caraïbisch gebied, maar ook in Japan en Korea staat de sport hoog aangeschreven. En dan is er nog Europa. Zo zijn de Cubanen ieder jaar van de partij bij de grote kampioenschappen in Haarlem. Om over de Olympische Spelen maar te zwijgen.

Wellicht is Van Royen geïmponeerd door de titel World Series. Welnu, voor de Noord-Amerikanen bestaat de hele wereld slechts uit de Verenigde Staten want hun wereldkampioenschap gaat niet verder. Over stoffig isolement gesproken.