Bananenruzie VS-EU terug op agenda

De Europese Unie moet snel opnieuw onderhandelingen openen in het bananenconflict met de Verenigde Staten. Zo kan `onnodige schade' worden voorkomen aan bedrijfstakken in lidstaten van de Europese Unie die getroffen worden door Amerikaanse strafheffingen.

Dat heeft de Britse minister van handel Brian Wilson verklaard. Wilson reageerde met zijn verklaring op de bekendmaking, gisteren, door de Verenigde Staten van een definitieve lijst met Europese producten die met terugwerkende kracht vanaf 3 maart zullen worden getroffen door een strafheffing van 100 procent. Uit de definitieve lijst blijkt dat de Verenigde Staten afzien van een heffing op een reeks producten waaronder Schots kasjmier, Italiaanse pecorino-kaas en Britse zoete biscuits.

Een oplossing van het handelsconflict lijkt desondanks nog ver weg. Frankrijk heeft gisteren laten weten dat zij vastbesloten is bananen uit het Caribisch en Pacifisch gebied en Afrika te blijven bevoordelen. ,,De regering zal de bevoorrechte positie op de Europese markt voor producenten uit [deze landen] verdedigen'', aldus het Franse ministerie van Landbouw gisteren in een geschreven verklaring.

Volgens de Verenigde Staten zijn enkele producten van de lijst afgevoerd om beneden het maximumbedrag van 191 miljoen dollar (390 miljoen gulden) te blijven dat de Wereldhandelsorganisatie WTO de Verenigde Staten afgelopen dinsdag heeft gesteld.

Het plafond van 191 miljoen dollar ligt aanzienlijk beneden het bedrag van 520 miljoen dollar waarop de Verenigde Staten aanstuurden. Volgens Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers is bij het samenstellen van de lijst ook geprobeerd geen van de Europese lidstaten onevenredig zwaar te treffen.

De WTO besloot dinsdag dat de Verenigde Staten het recht hebben strafheffingen op te leggen op Europese importen omdat Amerikaanse bananenproducenten zoals Dole en Chiquita schade ondervinden van de bevoorrechte positie die voormalige Europese kolonieën hebben bij de bananenexport naar Europa.

De producten op de gisteren gepubliceerde definitieve lijst lopen uiteen van Franse handtassen tot Duitse koffiezetapparaten. Wilson riep de Verenigde Staten gisteren op nog meer producten van de straflijst af te voeren. ,,De EU moet met de VS en andere betrokken partijen samenwerken om snel een overeenkomst te bereiken in het bananenconflict'', aldus de Britse minister van Handel. ,,We moeten onnodige schade voorkomen aan onze industrieën en onze handelsrelaties in het algemeen.''

Het conflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over bananen sleept zich al zes jaar voort. Na een eerdere veroordeling door de WTO is de Europese Unie begin dit jaar met een nieuwe regeling gekomen. De VS waren daarmee echter niet tevreden.

Nederland en Denemarken zijn uitgesloten van de strafheffingen omdat deze twee landen er bij de Europese Unie op hebben aangedrongen in te gaan op de Amerikaanse eisen. Volgens de Verenigde Staten is verpakkingsmateriaal het belangrijkste Europese product dat wordt getroffen met een strafheffing. De Europese export van deze categorie producten zou zo'n 88 miljoen dollar bedragen. (AP, Reuters, AFP)