Aanhang Sparta belaagt trainer Everse na nederlaag

Zelfs bij het keurige Sparta kan het behoorlijk onrustig zijn. Trainer Jan Everse moest gisteravond na de desastreuze 1-0 nederlaag tegen RKC onder politiebegeleiding naar buiten worden gebracht. Hij had zich ruim een uur met zijn spelers in de kleedkamer verschanst. Voor de deur eisten de meest fanatieke aanhangers van de 111-jarige club zijn hoofd. ,,Everse oprotten!', klonk het dreigend en ook het bestuur kreeg er van langs. Everse noemde dergelijk gedrag na zijn `bevrijding' ,,heel triest''.

Dat de Sparta-supporters bezorgd zijn, valt te begrijpen. Hun club bevindt zich in de eredivisie in een heikele positie. RKC heeft na de zege van gisteren evenveel punten. Hekkensluiter NAC heeft drie punten minder dan de twee concurrenten, maar speelde ook twee wedstrijden minder. ,,Het was al moeilijk en het wordt nu alleen maar moeilijker'', moest Everse bekennen. Het zal een historisch moment zijn als Sparta degradeert. De Rotterdamse vereniging is met Ajax, Feyenoord en PSV een van de vier clubs die vanaf het begin onafgebroken in de eredivisie uitkomen, inmiddels 44 seizoenen lang.

Eén ploeg, de nummer laatst, degradeert rechtstreeks uit de eredivisie. De nummers zestien en zeventien moeten een nacompetitie spelen. De kans dat Sparta zich nog volledig in veiligheid kan spelen, is na het gelijkspel van MVV tegen PSV klein. MVV, vijftiende op de ranglijst, staat nu zes punten voor op RKC en Sparta. ,,Nee, we moeten niet meer naar MVV kijken'', meende Everse.

Sparta speelt sinds gisteren zijn resterende thuiswedstrijden op het veld van stadgenoot Excelsior. Het eigen stadion wordt verbouwd en de oude kleedkamers zijn onlangs tegen de grond gegaan. Is het een voorbode dat Sparta nu te gast is op het complex van een eerste-divisieclub? Het is voor een elftal nadelig als het de thuisduels niet in het eigen stadion kan spelen. Dat geldt vooral voor Sparta, omdat de ploeg dit seizoen alleen op eigen veld redelijk succesvol is. Er werden buitenshuis welgeteld drie punten behaald, een zege in Doetinchem bij De Graafschap.

Het was gisteravond goed toeven op het knusse Woudestein. Het was vol en de rood-witte supporters steunden hun ploeg negentig minuten lang op fanatieke wijze. Helaas voor hen hielp het niets. Sparta speelde als een echte degradant. De ploeg was in de beginfase veel beter dan het matte RKC, creërde drie grote kansen – de eerste al na vijftig seconden voor Elkhattabi – maar wist niet te scoren. De ballen sprongen weg of werden verkeerd geraakt. ,,Als je die ballen er niet inschopt, dan is het einde verhaal'', vond Everse.

De trainer paste na rust een opmerkelijke wissel toe. Laatste man Nico Jalink werd in de 67ste minuut voor Arjan van der Laan naar de kant gehaald. Jalink begreep er niets van en uitte na afloop openlijk zijn ongenoegen. ,,Voor de wedstrijd zei Everse dat we in ieder geval niet mochten verliezen. Ik schoof weliswaar niet goed in, maar RKC kreeg ook geen kansen. En dat is toch ook wat waard?'' De trainer gaf later zijn uitleg. ,,Jalink leed te veel balverlies en kon het vaak niet belopen.''

Toeval of niet, twee minuten na het vertrek van Jalink scoorde RKC. Het was de eerste kans voor de ploeg uit Waalwijk. Trainer Martin Jol wilde net Roberto Lanckohr naar de kant halen. Hij stond aan de zijlijn de nieuwe man Petrov te instrueren, toen Lanckohr de beslissende voorzet gaf op invaller Hans van Arum, die de bal simpel in het doel van Sparta tikte (0-1). Een halve minuut later werd Lanckohr alsnog gewisseld. In plaats van het gebruikelijke handje van de trainer werd hij nu omhelsd door de blije Jol, die gisteren weer de beschikking had over de Serviër Dejan Govedarica, die wegens de oorlog in de Balkan met een rouwband speelde.

Sparta probeerde in de resterende tijd nog gelijk te maken, maar de prachtige mogelijkheden uit de beginfase kreeg de ploeg niet meer. De nederlaag zorgde voor veel commotie onder de fanatiekste supporters. Ze probeerden het hek bij de kleedkamers op Woudestein plat te duwen. Veiligheidsmensen wisten dit te voorkomen. De woede richtte zich op de spelers, het bestuur, maar vooral dus op de trainer die voor `tering-Feyenoorder' werd uitgemaakt. Everse, tweevoudig international, speelde vroeger voor zowel Ajax als Feyenoord. Hij kwam bij Sparta vier maanden geleden de ontslagen Hans van der Zee vervangen, maar veel effect heeft die wissel nog niet opgeleverd. Onder Everse werden negen wedstrijden verloren en slechts één gewonnen.

Op papier heeft Sparta een makkelijker programma dan de concurrenten. Maar de Rotterdamse ploeg kampt met een groot gebrek aan zelfvertrouwen. Dat was volgens middenvelder John Nieuwenburg ook de reden dat tegen RKC de kansen werden gemist. Nieuwenburg, net hersteld van een enkelblessure, was gisteravond veruit de beste Spartaan. Hij is net 20 jaar, maar droeg toch al de aanvoerdersband. ,,Eigenlijk moet dat niet kunnen'', vond hij.

    • Hans Klippus