Voetbalprofs leggen bom onder verplicht pensioenfonds CFK

Het contractspelersfonds CFK, een pensioenregeling voor profvoetballers in Nederland, staat ter discussie. De meeste topspelers accepteren niet langer dat ze volgens het KNVB-reglement verplicht zijn 50 procent van hun salaris af te dragen aan het fonds.

De belangenbehartigers van Ferdi Vierklau, die onlangs een vijfjarig contract bij Ajax tekende, leggen een bom onder de regeling. Zij stappen naar de rechter als de verdediger niet wordt vrijgesteld van deelname aan het CFK. ,,De essentie is dat Ferdi en nog meer spelers zelf willen bepalen wat ze met hun geld doen'', zegt zijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel.

Al 26 jaar ligt de verplichte deelname aan het CFK-fonds vast in artikel 47 Reglement Betaald Voetbal en in het arbeidscontract van de speler. De clubs zijn volgens deze bepaling verplicht een deel van het salaris van de spelers in te houden om in het fonds te storten. Spelers die meer dan 120.000 gulden verdienen, moeten de helft van hun salaris afstaan aan het CFK. Daaronder geldt een progressief systeem: hoe minder een speler verdient, hoe lager het percentage is dat hij moet afgedragen.

Harko de Vlaming, directeur van het CFK: ,,De regeling mag van de overheid alleen bestaan als alle profs verplicht deelnemen. Als het vrijwillig wordt, trekt de overheid aan de bel. En die kijkt toch al met een scheef gezicht naar het CFK. Maar het CFK-fonds is goed voor de concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland.''

Vierklau en nog meer grootverdieners willen niettemin geen geld storten in het CFK. Mr. Eric Vilé, Vierklaus advocaat, heeft een brief gestuurd naar het sectiebestuur betaald voetbal, waarin hij de eis van de speler kenbaar maakt. Voor 15 april wil Vilé een antwoord. Is dat negatief, dan stapt hij naar de rechter. Van Ginkel: ,,Deze regeling is volledig uit de tijd. Je kunt toch niemand verplichten deel te nemen aan een pensioenfonds, iedereen moet zelf bepalen hoe hij met zijn geld omgaat. Het CFK hoeft echt niet opgeblazen te worden, want voor spelers die rond de 100.000 gulden verdienen is het best interessant. Maar topspelers kunnen meer rendement halen via andere beleggingen dan het CFK.''