Vermaak op zakformaat

De introductie van de Game Boy Color luidde het tienjarig bestaan van de Game Boy in. Dit apparaatje is inmiddels zo gewoon dat niemand er nog bij stilstaat dat het de populairste spelcomputer aller tijden is.

Er gingen zo'n 70 miljoen over de toonbank en er worden maandelijks een miljoen nieuwe gemaakt. Van andere successen als de 8-bit Nintendo en de 16-bit Super Nintendo werden nooit meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht.

Wat is het geheim van dit succes? Dat je de Game Boy overal mee naartoe kunt nemen? Klopt, maar het verklaart niet alles. Portable spelcomputertjes als Atari's Lynx en Sega's Game Gear zijn geflopt, of moeten zich nog bewijzen zoals Bandai's Wonder Swan, de Neo Geo Pocket en de draagbare toevoeging aan de Sony PlayStation.

Het is zeker dat de grote keus aan spelletjes voor de Game Boy helpt, maar misschien wel de belangrijkste reden van het blijvende succes is dat de meeste spelletjes echt leuk zijn. Neem puzzelgames als Tetris, Tetris Attack of Dr. Mario mee op vakantie en je zult je niets van het Franse heuvellandschap of gouden stranden herinneren.

Nintendo produceert zowel de Game Boy zelf als talloze bekende spellen. Het Japanse bedrijf realiseert zich het belang van goede games en besteedt daarom aan iedere titel veel aandacht, energie en geld. In een marktsegment waarin de meeste spelcomputers zo'n vijf jaar meegaan, wint de Gameboy nog steeds aan populariteit.

Eerst verscheen de Super Game Boy, een `converter' waarmee Game Boy-spellen via de Super Nintendo op het grote televisiescherm gespeeld kunnen worden. Daarna kwamen Game Boys in verschillend gekleurde behuizingen, reden waarom er in vele gezinnen meer dan één omzwerft. Dat je twee van die apparaatjes met elkaar kan verbinden om tegen elkaar te spelen is natuurlijk mooi meegenomen.

Vorig jaar werden de Game Boy Camera en Game Boy Printer aan het assortiment toegevoegd. Hiermee verander je de Game Boy in een digitale camera waarvan je de foto's met een eenvoudig computerprogrammaatje kan bewerken. Het resultaat druk je af op stickers. Dit pakketje `add-ons' werd uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar.

Kort daarna verscheen de Game Boy Pocket, een verbeterd model dat platter was, zuiniger met batterijen en een scherper beeld toonde. En rond de kerst kwam vorig jaar de langverwachte Game Boy Color, die zowel de nieuwe kleuren- als de oude monochrome spelletjes kan afspelen.

Veel monochrome Game Boy titels en gekleurde spellen voor de 8-bit Nintendo worden nu geschikt gemaakt voor Game Boy Color. Met name de vertaling van de 8-bit spellen is belangrijk, want het maakt een hele bibliotheek aan 8-bit juweeltjes weer toegankelijk.

Opmerkelijk is de immense populariteit in Japan van het spelletje Pokémon voor de kleuren Game Boy. Hierin moet je zo'n honderd monstertjes verzamelen en op een Tamagotchi-achtige manier opvoeden. Vervolgens kun je ze inzetten in een gevecht tegen het kwaad. In Japan is Pokémon al het best verkochte spel aller tijden geworden, alle reden om te verwachten dat we het binnenkort ook in Nederland mogen kopen.

Game Boy Color. Uitgever Nintendo, prijs 199 gulden.