Verdachten racistische moord praten op tv

De vijf hoofdverdachten in de racistische moord op de Londense zwarte tiener Stephen Lawrence in 1993 hebben gisteren in een nieuwe Britse tv-rubriek hun stilzwijgen doorbroken. Ze ontkenden schuld aan de dodelijke steekpartij, maar de afzonderlijk opgenomen vraaggesprekken met de vijf brachten inconsistenties in hun alibi's aan het licht.

De Londense politie bestudeert inmiddels de banden om te zien of ze nieuwe grond bieden om de zaak tegen de vijf te heropenen. Een woordvoerder zei vanochtend dat de uitzending ,,twee goudklompjes nieuwe informatie'' had opgeleverd. De zaak werd eerder geseponeerd, onder meer door nalatigheid bij de politie die het gevolg zou zijn van racisme. De zaak leidde in februari tot een crisis bij de Londense politie, nadat een onderzoek haar had veroordeeld als `institutioneel racistisch'.

De ouders van Lawrence, die campagne hebben gevoerd voor gerechtigheid en hervorming van de politie, hebben de uitzending veroordeeld. ,,Als ze hun naam hadden willen zuiveren, hadden ze in de rechtszaal moeten praten'', zei Stepens moeder. De vijf hebben tijdens hun zaak steeds gezwegen.

Gisteravond gaven ze voor het eerst toe ook vóór de moord op Lawrence al regelmatig met messen de straat op te gaan. Kort na de moord legde de politie met een verborgen camera vast dat de vijf thuis met messen oefenden en grove racistische taal uitten. Een van de vijf noemde dat gisteren ,,grootspraak''. Hij beschreef hun groep als ,,beminnelijke rekels''.

Gary Dobson, de broers Jamie en Neil Acourt, Luke Night en David Norris lieten zich interviewen door Martin Bashir, een journalist van Pakistaanse afkomst die eerder geruchtmakende interviews maakte met prinses Diana en de van doodslag beschuldigde kinderoppas Louise Woodward. Het nieuwe programma van het Britse `derde net' ITV, Tonight, wordt gepresenteerd door de zwarte Trevor McDonald en komt in de plaats van het tv-journaal News at Ten. Tonight beconcurreert de BBC-actualiteitenrubriek Newsnight. Antiracistische groepen en de familie Lawrence hebben de confrontatie van Bashir en de vijf verdachten als ,,publiciteitsstunt'' veroordeeld.