Tien tenten voor maken millennium baby's

Een toekomstvoorspelling die zeker uitkomt: de eerste baby van de komende eeuw zal geboren worden in Nieuw Zeeland. Door de internationale datumgrens beleeft Nieuw Zeeland als eerste land het nieuwe millennium.

Experts verwachten dat de eerstgeborene een gouden toekomst tegemoet gaat: forse reclamecontracten voor allerlei babyproducten zullen worden aangeboden en de interesse van de mondiale media voor deze baby levert bovendien roem op. Maar ook later in zijn of haar leven kan de status van eerste mens van de eeuw natuurlijk te gelde worden gemaakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de strijd tot het `maken' van deze eerste millenniumbaby is losgebarsten.

Radiostations in Nieuw Zeeland spelen hierop in. Allemaal proberen ze de juiste voorwaarden voor deelnemende lovebirds te creëren. Speciaal voor deze liefdesdag huren radiostations etages in hotels af. Aan belangstelling is zeker geen gebrek. In Christchurch worden door radiostation 91ZM tien speciale tenten in het park opgezet waar geselecteerde koppels ongestoord hun gang kunnen gaan. Uiteraard staat er een bodyguard voor de ingang van de tent, kunnen stelletjes gebruik maken van een catering service en zijn de tenten tot een aangename temperatuur verwarmd.

Voor alle welwillende koppels die vandaag, 9 april – voor Nieuw Zeeland de gunstigste dag – een poging wagen, is de kans dat het allemaal lukt, niet erg groot. Van de vrouwen die in verwachting raken zal een aantal de zwangerschap niet uitdragen (10 procent) of de baby eerder of juist later dan de uitgerekende datum baren. Slechts vier procent van alle baby's wordt precies op de uitgerekende dag geboren – de overgrote meerderheid komt in de periode van twee weken voor tot twee weken na die datum ter wereld. Er is dus wel degelijk `concurrentie' van vrouwen die eerder of later zwanger raken.

Uiteindelijk is er maar één probleem bij de eerste millenniumbaby: het vinden van een gynaecoloog die bereid is een keizersnede uit te voeren, net tijdens de gekte van uitvallende stroomvoorzieningen door het milleniumprobleem.

    • Alexandra Scheltema