Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Ethiopië waar circa twee jaar geleden in Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers met geld naar toe werden teruggestuurd. Ook de laatste ontwikkelingen in de Kosovo-oorlog. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Portret van de gematigde leider van de Albanezen in Kosovo Ibrahim Rugova. Verder een bijdrage van cabaretier Freek de Jonge over de oorlog in Kosovo. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer aandacht voor de Kosovo-crisis en een portret van Navo-woordvoerder James Shea. Verder een reportage uit Rwanda, vijf jaar na de genocide. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Walden on villains. Serie over boosdoeners met vanavond de vraag hoe Hitler de steun van het Duitse volk wist te krijgen zonder een geheim te maken van zijn radicale agenda en ambities. Afl.: Hitler. BBC2, 20.30-21.00u.

Columbus. Over de strijd om de Europese marktpositie tussen de internationale bananenbedrijven Chiquita, Dole en Del Monte tegen de komst van de milieuvriendelijke Oké-banaan. Ned.2, 23.50-0.40u.

PRAATPROGRAMMA

Mtwee. Magazine met onder meer een reportage over realistische schilderijen die speciaal besteld kunnen worden bij Aziatische schilders. Tevens een portret van ex-wielrenner Peter Post die jaren geleden de wielerklassieker Parijs-Roubaix won en nog steeds de snelste tijd op zijn naam heeft staan. Ned.2, 23.00-23.50u.

Barend en Van Dorp. Gast is o.a. de deejay Willem Duys die vorig jaar januari werd getroffen door een herseninfarct. Ook TMF-veejay Sylvana over haar programma. RTL4, 23.15-24.00u.

Het laatste oor. Gesprek met de oud-rector van het Niels Stensen College in Utrecht Matthé Sjamaar die meent dat een school met uitsluitend allochtone leerlingen beter kan sluiten omdat een grote concentratie de onderwijskwaliteit ondermijnt. Veronica, 0.00-0.35u.

DRAMA

Nostromo. Eerste deel van een driedelige serie uit 1996 naar het gelijknamige boek van Joseph Conrad over de bevolking van het Zuid-Amerikaanse stadje Costaguana die voor werk grotendeels afhankelijk is van de zilvermijn in Solaco. Deze mijn is in handen van Engelsen en Amerikanen. Maar de slechte arbeidsomstandigheden leiden tot een bloedige revolutie. Met Albert Finney en Claudia Cardinale. Ned.1, 0.24-2.04u.

FILM

Death Warrant (Deran Sarafian, 1990, Canada). Vehikel voor Brusselse krachtpatser Jean-Claude van Damme. Agent zit undercover in de gevangenis. SBS6, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Firefox (Clint Eastwood, 1982, VS). Achtste speelfilm die Eastwood regisseerde varieert als actiethriller saai op het James Bond-genre en verbeeldt kinderlijk de strijd tegen 'de Russen'. Eastwood zelf speelt een getraumatiseerde Vietnam-veteraan die een geavanceerd Russisch vliegtuig moet stelen. Veronica, 21.05-23.30u., onderbroken door reclame.

Rob Roy (Michael Caton-Jones, 1994, VS). Mechanisch uitgevallen, akelig gewelddadig en fraai gestoffeerde doedelzakwestern over de door Liam Neeson gespeelde, Schotse Robin Hood: Robert Roy MacGregor (1671-1734). Met Jessica Lange als echtgenote en John Hurt en Tim Roth als schurken. VRT, 21.25-23.40u.

The Stepfather (Joseph Ruben, 1987, VS). Degelijke, Hitchcockiaanse thriller. Tiener vermoedt dat haar stiefvader (Terry O'Quinn) een psychopatische moordenaar is, met een flinke staat van dienst. Net5, 22.30-24.00u., met reclame.

. L'uomo delle stelle (Giuseppe Tornatore, 1994, Italië). In zijn liefderijke en terloops politiek-historisch exacte hommage aan de niet-professionele acteurs van het Italiaanse neo-realisme laat Tornatore een oplichter (Sergio Castellito) in 1953 over het Siciliaanse platteland reizen om arme sloebers wat geld af te troggelen voor een 'screentest'. Ze vertellen voor zijn lege camera over hun ellende, hun dromen en verlangens. Een warmbloedige, aan Fellini's La strada herinnerende film over cinema, honger en bedrog. Canvas, 23.05-0.55u.

Topless Women Talk about Their Lives (Harry Sinclair, 1997, Nieuw-Zeeland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.17-0.45u.

Jefferson in Paris (James Ivory, 1995, VS). Kostuumdrama van de regisseur van A Room with a View, Howards End en Remains of the Day bereikte nooit de Nederlandse bioscopen. Nick Nolte als de latere Amerikaanse president Thomas Jefferson tijdens zijn gezantschap aan het decadent-hypocriete hof van Lodewijk XVI, aan de vooravond van de Franse Revolutie. Hij valt voor getrouwde Greta Scacchi en verwekt een kind bij zwarte slavin Thandie Newton. Met Gwyneth (Shakespeare in Love) Paltrow als zijn dochter. BBC2, 0.15-2.30u.

Kidnapped (Delbert Mann, 1971, Engeland). Vierde verfilming van klassieke avonturenroman van Robert Louis Stevenson. Erfgenaam ontvoerd door oom, tegen decor van Engels-Schotse twisten van eind 18de eeuw. Smakelijk spel van Michael Caine en Trevor Howard. BBC1, 0.30-2.00u.

. The Spiral Staircase (Robert Siodmak, 1946, VS). Superieure thriller met expressionistische inslag. Psychopatische, op minder valide jongedames beluste moordenaar belaagt spraakloze Dorothy McGuire. BBC2, 2.30-3.50u., zwart-wit.

Rage at Dawn (Tim Whelan, 1955, VS). Routine-western waarin Randolph Scott jacht maakt op bandieten die zijn vrouw vermoordden. Morgen, SBS6, 9.35-11.10u., met reclame.

En nagesynchroniseerd:

John and Mary (Peter Yates, 1969, VS). ZDF, 0.30-2.00u.; The Hound of the Baskervilles (Terence Fisher, 1959, Engeland). ARD, 2.15-3.40u.; The Set-Up (Robert Wise, 1949, VS). ZDF, 2.25-3.35u., zw. en Maya (John Berry, 1966, VS). Morgen, ARD, 11.00-12.30u.