Schisma

Het gaat goed in de bankenwereld. Een nieuw schisma is overwonnen nu de chipper (Postbank) en de chipknip (overige banken) weer on speaking terms zijn. Niet dat er gebruik wordt gemaakt van deze elektronische betaalmiddelen, maar het gaat om het idee.

Het is immers lange tijd geleden dat de banken één front vormden. Eerst zorgde het betalingsverkeer voor een scheiding van geesten: meer dan twintig jaar duurde het voordat een afschrijving van de `giro' zonder discriminatie werd afgehandeld door de banken. En andersom.

De volgende brug in de financiële wereld werd geslagen toen het voor giro-klanten mogelijk werd ook geld te tanken bij betaalautomaten van de banken. Meer dan tien jaar had het geduurd voordat een einde kwam aan de lange rijen voor de giromaat. De banken werden, naar eigen zeggen, vooral gehinderd door `technische problemen'.

Dat het huwelijk van chipper en chipknip al binnen drie jaar een feit is, geeft de vooruitgang aan. Bestuursvoorzitter Van der Lugt van ING verklaarde vorige week zich wel ,,een beetje verantwoordelijk'' te voelen voor de tweespalt in elektronische betaalmiddelen. Dat is wel heel zacht uitgedrukt, want was het niet (ING-dochter) Postbank die de afscheiding heeft veroorzaakt en het betaalpasje met veel meer functies zou uitrusten?

Maar nu geen ruzie meer, want een nieuw schisma dreigt. Van buitenaf. Protestantse kerken hebben de chipper ontdekt om de collectezak op een moderne manier te vullen. De katholieken zeggen nog lang niet zo ver te zijn. Voor Rome misschien een goede gelegenheid om dan direct met een eigen pasje te komen. Erik van der Walle