Schaamte voorbij

Wat zullen ze balen bij ING. Vorig jaar halveerden de commissarissen de optieregeling nadat een storm van protest was ontstaan over de `schaamteloze' miljoenenuitkeringen aan de bestuurders. Nadat zelfs premier Kok zich druk had gemaakt over deze `exhibitionistische vorm van zelfverrijking' werd het aantal opties voor 1998 van 50.000 tot 25.000 teruggebracht.

Nu blijkt deze pijnlijke en ingrijpende maatregel (denk aan de hoge lasten van bestuurders) helemaal niet nodig te zijn geweest. Aegon liet deze week merken zich niets te hebben aangetrokken van de protesten van vorig jaar en zie: geen spoor van kritiek dit jaar. De verkiezingen zijn immers achter de rug en het optie-onderwerp is blijkbaar de schaamte voorbij. De politici en ook de vakbonden zwijgen in alle talen, al hebben de vier bestuurders in het afgelopen jaar naar schatting voor 100 miljoen gulden aan opties verzilverd. En het aantal opties voor het bestuur (400.000 in totaal) is ongewijzigd gebleven. Alle medewerkers tezamen hebben vorig jaar maar liefst 6,4 miljoen opties verzilverd.

Juist de optieregeling van Aegon leent zich het meest voor kritiek. Niet alleen wegens de omvang (,,pervers'' volgens Akzo's Van Lede), maar ook door de rol van de Vereniging Aegon, de grootaandeelhouder bij de verzekeraar. Deze rijke Vereniging steekt bij overnames een handje toe door Aegon te voorzien van aandelen. Vervolgens koopt zij deze aandelen geleidelijk terug om het belang (was 30 procent) weer op 40 procent te brengen: voor een fikse koersdaling hoeft niemand dus te vrezen. En de medewerkers zijn gaarne bereid om de Vereniging Aegon (waarde 40 miljard gulden) voor een mooie prijs van aandelen te voorzien.