Ramsj

Richard E. Leakey, L.Jan Slikkerveer: Man-ape, ape-man. Gebonden, Netherlands Foundation for Kenya Wildlife Service 1993, van ƒ75,- voor ƒ24,50. De Slegte.

Fraai uitgegeven eerbetoon aan Eugène Dubois (1858-1940), een van de grondleggers van de paleoantropologie en ontdekker - in 1891 op Oost-Java - van het schedeldak van Pithecanthropus erectus. De auteurs volgen het leven van Dubois op de voet: vanaf zijn jeugd in het Limburgse Eijsden, de tijd in Nederlands-Indië op zoek naar de `missing link', tot aan zijn latere jaren, toen hij zich terugtrok in zijn geliefde Limburg om daar, bij het plaatsje Haelen, Natuurpark de Bedelaer te stichten.

Melvyn Goldstein and Cynthia Beall: Nomads of western Tibet. Ingenaaid, University of California Press 1990, van ƒ68,90 voor ƒ29,95. Nayler & Co, Den Haag, Scheltema Amsterdam, Donner Rotterdam.

Aan het eind van de jaren '80 trokken de antropologen Goldstein en Beall lange tijd op met een groep nomaden uit Pala, een onherbergzaam district in het westen van Tibet. Hun veldwerk - soms uitgevoerd bij temperaturen van tientallen graden onder nul - mondde uit in een kleurrijk verslag van de strijd die de nomaden moeten voeren om de overweldigende natuur de baas te blijven. Prachtig fotomateriaal.

Paul Theroux: The collected stories. Gebonden, Viking 1997, van ƒ65,60 voor ƒ19,95. Het Martyrium Amsterdam.

Gezamenlijke uitgave van de bundels Sinning with Annie, The consul's file, World's end en The London embassy, aangevuld met verhalen die oorspronkelijk in een tijdschrift verschenen. Meer dan 600 pagina's met soepel, doeltreffend proza dat een even grote variatie kent aan hoofdpersonen als aan locaties (onder meer Londen, Boston, Moskou).

Bij de Slegte is Thuisschrijven te vinden, een bundel met radiovoordrachten en dagboekfragmenten van de Engelse toneelschrijver Alan Bennett. `Onweerstaanbaar goed geschreven, wrang, scherpzinnig, elke zin is een genot', zo oordeelde de Sunday Times over dit boek dat tal van smakelijke anekdotes bevat uit de Engelse theater- en televisiewereld (van ƒ49,90 voor ƒ19,90).

Pier Paolo Pasolini: Olie. Paperback, Meulenhoff 1995, van ƒ59,90 voor ƒ19,90. De Slegte.

Onvoltooid gebleven roman van Pasolini, die bij verschijning in 1992 voor veel opschudding zorgde. Het boek is een aanklacht tegen de verloedering van de politiek en het bedrijfsleven in Italië van de jaren `50, gepersonifieerd door de hoofdpersoon Carlo: een corrupte manager bij een energiebedrijf, wiens leven geheel in het teken staat van zijn ongeremde (en voor de lezer wel eens vermoeiende) seksualiteit.

Nigel Cawthorne: Secrets of love; the erotic arts through the ages. Gebonden, Pavilion 1997, van ƒ85,50 voor ƒ29,90.

De Boekenmarkt Den Haag.

Mooi verzorgd boek over `the art of the bedchamber'. De hele erotische wereldliteratuur komt in uitgebreide fragmenten aan de orde, met een hoofdrol voor oud-Chinese beschrijvingen van diverse (over het algemeen nogal acrobatische) seksuele technieken met namen als `vliegende meeuwen' en `bamboe bij het altaar'. Uitbundig geïllustreerd, waarbij vooral de onverhulde fantasieën van de negentiende-eeuwer Paul Avril opvallen.

J.G. Frazer: De gouden tak; over mythen, magie en religie. Gebonden, Contact 1995, van ƒ145,- voor ƒ75,-. Steven Sterk Utrecht.

`Onze lange ontdekkingsreis is voorbij en de vermoeide zeilen van onze scheepjes zijn ten slotte in de haven gestreken', zo schrijft de antropoloog Frazer op pagina 879 van dit boek, de Nederlandse uitgave van zijn klassieke studie (The golden bough) uit 1922. Met zijn curieuze mythen en rituelen – afkomstig uit tientallen culturen – is het boek in de loop der jaren een dankbare bron geweest voor antropologen en voor schrijvers van griezelverhalen en aanhangers van duistere culten.

Uitvoerige index.

Donald Burrows: Händel. Gebonden, Schirmer 1994, van ƒ65,60 voor ƒ24,95. Het Martyrium.

Deel uit de befaamde `Master-musicians' serie van Schirmer: kloeke boekwerken compleet met een overzicht van het oeuvre van een bepaalde componist, een chronologische tabel met de voornaamste historische en politieke gebeurtenissen uit het betreffende tijdvak, en korte biografietjes van invloedrijke tijdgenoten. Het boek over Händel richt zich vooral op de succesvolle overstap die hij in 1710 maakte naar Londen, waar hij negen jaar later aan het hoofd kwam te staan van de fameuze `Royal academy of music'.

Carel Blotkamp (red.): De beginjaren van De Stijl, 1917-1922. Ingenaaid, Reflex 1982, van ƒ99,- voor ƒ39,90. (beperkte voorraad).

De vervolgjaren van De Stijl, 1922-1932. Ingenaaid, Veen 1996, van ƒ99,- voor ƒ29,90.

Steven Sterk Utrecht.

Twee veelgeprezen boeken die – ondanks een leeftijdsverschil van veertien jaar en de betrokkenheid van twee uitgevers – wonderwel bij elkaar passen qua vormgeving en inhoud. Gekozen is voor een individuele benadering: een reeks kunsthistorische portretten van de belangrijkste kunstenaars die bij De Stijl waren aangesloten (onder wie Van Doesburg, Mondriaan, Van der Leck en Rietveld).

Grondige tekst, begeleid door goed gekozen illustraties.

    • Henk Lagerwaard