Philips neemt adempauze in strijd om VLSI

Philips mag alsnog de boeken van de Amerikaanse chipfabrikant VLSI inkijken. In ruil hiervoor belooft het elektronicaconcern zijn pogingen te staken om VLSI via een omweg in handen te krijgen. Ook de voorgenomen maatregelen om de directie weg te sturen worden in de ijskast gezet.

Dit hebben de twee bedrijven gisteren bekendgemaakt. Het bestand in het zes weken durende overnamegevecht stelt Philips in de gelegenheid een goede indruk te krijgen van de situatie van het Californische bedrijf.

VLSI heeft door deze afspraak, die tot 10 mei geldt, meer respijt om naar een andere partner uit te kijken. Het bedrijf heeft al bekendgemaakt de zoektocht naar een alternatieve partner door te zetten. Mocht een andere partij met een bod komen, dan krijgt Philips de gelegenheid een tegenbod te doen.

Philips biedt 17 dollar per VLSI-aandeel, wat neerkomt op een totaalbedrag van 1,6 miljard gulden. VLSI vindt de overnamepremie van 70 procent boven de laatste beurskoers te weinig. De directie van het Amerikaanse bedrijf heeft de aandeelhouders aangeraden niet in te gaan op het Philips-bod. Philips zelf beschikt momenteel over 2,7 procent in VLSI. Het bod van Philips is gebaseerd op openbare informatie. Het boekenonderzoek bij VLSI duurt minimaal twee dagen.

Op het moment dat het Californische bedrijf daadwerkelijk een andere partner heeft gevonden, kan Philips weer proberen de huidige directie te verdrijven. De kans bestaat dat Philips al tijdens de aandeelhoudersvergadering van VLSI, op 8 juni, een poging zal doen om de directie te wisselen. Of deze actie tot een succes zal leiden hangt vooral af van de vraag of de huidige aandeelhouders het overnamebod van Philips voldoende vinden.

Philips acht de chipproducent vooral aantrekkelijk gezien de kennis van het bedrijf op het gebied van chipontwerpen. VLSI heeft zich vooral gespecialiseerd in halfgeleiders die in mobiele communicatie en in consumentenelektronica worden gebruikt, wat algemeen als een grote groeimarkt wordt gezien.

Als de overname doorgaat wordt Philips de zesde chipproducent van de wereld.