Partij op til tegen Europese integratie

Europarlementariër J. Janssen van Raay heeft gisteren officieel de oprichting aangekondigd van een nieuwe politieke partij in Nederland.

De partij, die het `Europees Verkiezers Platform Nederland' heet, is de Nederlandse tak van de bestaande Europese fractie `Unie voor Europa' in het Europees Parlement. Die fractie maakt zich sterk tegen verdere Europese integratie. Het `Europees Verkiezers Platform Nederland' heeft net als de Europese zusterfractie euroscepsis als uitgangspunt. De ouderenpartijen AOV en Unie 55plus en de Vrije Indische Partij beraden zich de komende dagen over deelname aan de partij. Het platform moet deelnemen aan de Europese verkiezingen in juni van dit jaar. Volgens Janssen van Raay moet de partij daarna ook aan de Tweede-Kamerverkiezingen deelnemen. Mede-oprichter R. van Huet vindt dat nog te vroeg.

Janssen van Raay, die in 1996 de Nederlandse delegatie van de Europese christen-democratische fractie, EVP, verliet nadat hij in opspraak was geraakt door belangenverstrengeling, wordt mogelijk lijsttrekker van het platform in Nederland.

Europarlementariër L. van Bladel, die na ruzie ook haar partij, de PvdA, verliet, stelt zich ook verkiesbaar voor de nieuwe partij.

Janssen van Raay onthulde gisteren een oranje vlag met daarop de naam van de partij, waarbij het woord `platform' was gespeld met een `v'. Het was te laat om die fout te herstellen, aldus zijn assistente.

Van Bladel zei gisteren tijdens een persconferentie - waar vrijwel geen pers aanwezig was, maar gezien de uiteenlopende nationaliteiten in de Unie voor Europa wel een tiental tolken - dat de nationale identiteit van burgers niet ten onder mag gaan in de Europese integratie.

Het officiële manifest van de partij zal op 20 april worden opgesteld in Dublin tijdens een vergadering van de Unie voor Europa.