Overnamestrijd Italië naar climax

De aandeelhoudersvergadering van Telecom Italia kan morgen eindelijk duidelijkheid bieden over de kans van Olivetti zijn vijf keer zo grote concurrent over te nemen.

Wee degene die ons bod afwijst, waarschuwt Roberto Colaninno, de chief executive officer van Olivetti. Die zal daar spijt van krijgen, want we zullen zo'n meedogenloze concurrentiestrijd aangaan dat we Telecom Italia helemaal van de markt drukken en het aandeel zal kelderen.

Dit was de hardste uithaal in Colaninno's felle strijd met Franco Bernabè, de baas van Telecom Italia. Beide hebben paginagrote advertenties gekocht in de landelijke dagbladen, dag na dag, om hun gelijk te bewijzen aan de aandeelhouders Telecom Italia die morgen vergaderen.

Die vergadering moet de eerste indicatie geven of het bod van Olivetti, met een totale waarde van 132 miljard gulden de grootste overnamepoging ooit in Europa, kans van slagen heeft. Voor geldige besluiten moet dertig procent van het kapitaal aanwezig zijn, en Olivetti heeft de aandeelhouders opgeroepen thuis te blijven. Maar Telecom Italia is vol vertrouwen dat het quorum wordt gehaald.

In het spervuur van communiqués, interviews en toespraken zegt Bernabè dat Olivetti's bod vol leemtes en onduidelijkheden zit. Colaninno vindt dat Telecom Italia zich verdedigt op een manier die de aandeelhouders absurd veel geld kost. En hij roept dat zijn overname ook een poging is om het verstarde economische bestel open te breken.

Morgen bespreken de aandeelhouders van Telecom Italia een onderdeel van Bernabès verdedigingsplan: terugkopen van tien procent van de aandelen en converteren van spaar- in gewone aandelen. Later deze maand komt een ander voorstel aan de orde, Bernabès plan om de 40 procent aandelen van Telecom Italia's dochter voor mobiele telefonie TIM te kopen die het nog niet in bezit heeft. Het doel van beide acties is de waarde van Telecom Italia zover te vergroten dat het bedrijf te duur wordt voor Olivetti.

Olivetti heeft zich het recht voorbehouden zijn openbare bod in te trekken als de aandeelhouders deze manoeuvres goedkeuren. Als de aandeelhoudersvergadering morgen duidelijk achter Bernabè gaat staan, zou dat direct daarna al kunnen gebeuren.

Het bod geldt alle uitstaande gewone aandelen Telecom Italia, voor 11,5 euro per aandeel. Dat is een premie van 23 procent op de slotkoers van gisteren. Colaninno heeft onderstreept dat het bod ook geldig is als Olivetti maar 38 procent van de aandelen kan krijgen. Bij minder belangstelling wordt het ingetrokken. Eerder heeft Colaninno gezegd dat zijn doel is zeker 67 procent van de aandelen te krijgen, om op die manier effectief beleid te kunnen voeren. Hij krijgt een probleem als het aanbod van aandelen rond de vijftig procent ligt: dat betekent minder controle dan hij zou willen, maar wel een zware schuldenlast om die aandelen te kopen. Colaninno zal in dat geval moeten heronderhandelen met zijn financiers. De precieze consequenties zijn nog onduidelijk.

Colaninno gooit ook politiek-economische argumenten in de strijd. Met een verwijzing naar het handjevol families dat lang de dienst heeft uitgemaakt in de particuliere sector, zei hij: ,,Ons doel is een grote Italiaanse groep te creëren zonder dynastie of families.'' Aandeelhouders zullen waarschijnlijk vooral een rekensom maken, maar in de publieke opinie valt dit argument goed. In discussiegroepen op Internet over het bod krijgt Colaninno veel steun. Leve de concurrentie, schrijft Claudio Giunca. Colaninno is een moedig man, vindt Alessandro Picciau. En ene Samuele schrijft: hoe het ook afloopt, het is in ieder geval een positieve ervaring voor onze economie. ,,Bedankt dat jullie het hebben geprobeerd.''