Officiële contacten VS en Libië in aantocht

De Verenigde Staten bereiden zich voor op hun eerste officiële contacten met Libië sinds Washington in 1981 met Tripoli brak op beschuldiging van terrorisme. Op Amerikaans verzoek organiseert de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, directe besprekingen tussen de VN-ambassadeurs van beide landen, waarbij naar verwachting ook Britse vertegenwoordigers aanwezig zullen zijn.

Het Amerikaanse initiatief, dat neerkomt op een belangrijke wijziging in de Amerikaanse opstelling jegens Libië, volgt op de uitlevering door Libië van de twee verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie (1988), begin deze week na zeven jaar touwtrekken. Meteen na hun aankomst in Nederland, waar ze door een Schotse rechtbank zullen worden berecht, zijn de sancties van de Verenigde Naties tegen Libië, waaronder een vliegverbod, opgeschort. Amerikaanse – economische – sancties zijn echter nog van kracht.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal tijdens de komende bijeenkomst worden gesproken over de stappen die Libië nog moet nemen voor de VN-sancties permanent kunnen worden opgeheven. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris die anoniem wilde blijven, voegde eraan toe dat ook een hervatting van de diplomatieke betrekkingen aan de orde zal worden gesteld. Groot-Brittannië, dat in 1984 met Libië brak, heeft al de hervatting van consulaire relaties aangekondigd.

Voor de Veiligheidsraad van de VN de sancties tegen Libië opheft, moet Tripoli aan een reeks eisen voldoen. Daaronder is medewerking aan het proces van de twee verdachten, afzwering van terrorisme en bereidheid de verwanten van de 270 slachtoffers van de aanslag te compenseren als de verdachten worden veroordeeld. Als permanent lid van de Veiligheidsraad spelen de Verenigde Staten daarbij een doorslaggevende rol.

Ook de Europese Unie heeft gisteren besloten haar sancties tegen Libië op te schorten. Libië is voorts uitgenodigd om als ,,speciale genodigde'' deel te nemen aan de conferentie van de Europese Unie en Middellandse-Zeelanden die 15 en 16 april in het Duitse Stuttgart wordt gehouden. (Reuters, AP, AFP)