Nederland krijgt ook `Dichter des Vaderlands'

Net als Engeland en Amerika krijgt Nederland een `Poet Laureate'. Ter gelegenheid van de Eerste Landelijke Gedichtendag, op 27 januari 2000, organiseert Poetry International de uitverkiezing van een nationale dichter. De `Dichter des Vaderlands' wordt, evenals de Amerikaanse Poet Laureate, aangesteld voor een beperkte termijn (5 jaar); hem of haar zal worden gevraagd om bij grote gebeurtenissen poëzie te schrijven. De naam van de eerste Dichter des Vaderlands zal bekend gemaakt worden op de Landelijke Gedichtendag, in een live-uitzending van de NPS; de uitverkiezing zal geschieden door middel van lezersoproepen in onder andere NRC Handelsblad. Tegelijkertijd zal ook het favoriete gedicht van de Nederlandse lezer worden verkozen. De Stichting Poetry International heeft vandaag het voorlopige programma bekendgemaakt van de Landelijke Gedichtendag, die vanaf donderdag 27 januari 2000 jaarlijks zal plaatsvinden. Het streven is om Nederland te laten `gonzen' van de poëzie: scholen, uitgevers, bibliotheken en niet-literaire instanties wordt gevraagd om een bijdrage te leveren. Poetry hoopt op gedichten in televisiejournaals en op boodschappentassen, op poëzie-etalages in de boekwinkels en poëzieroutes door de stad, op voorleesmarathons en stand-up poetry. Net als in de Boekenweek zal een speciaal boekje worden uitgegeven: een `gedichtendagbundel' van Toon Tellegen die voor een paar gulden te koop is.