NAVO zwicht niet voor `einde strijd Kosovo'

De NAVO zet de luchtacties tegen Joegoslavië onverminderd voort, ondanks de melding van Belgrado dat de strijd tegen de ,,Albanese terroristen'' in Kosovo is beëindigd. De NAVO is in toenemende mate bezorgd dat de Serviërs Kosovaren als `menselijk schild' misbruiken.

De Russische president Jeltsin heeft gewaarschuwd tegen de inzet van NAVO-grondtroepen in Kosovo. Dat zou Moskou ,,niet toestaan''. De voorzitter van de Doema, Seleznjov, zei vandaag dat Joegoslavië heeft gevraagd om aansluiting bij de unie tussen Rusland en Wit-Rusland en dat Jeltsin daar een voorstander van is. Volgens Seleznjov heeft Jeltsin Russische kernraketten weer op NAVO-landen laten richten. Hoge militairen ontkennen dit overigens.

Vannacht werd langs de grens met Kosovo een Macedonische soldaat doodgeschoten. Het is de eerste keer dat geweldshandelingen buiten de grens van Joegoslavië een slachtoffer maken. Vanochtend kwamen ook uit Albanië berichten over schermutselingen langs de grens met Kosovo. In het gebied bij Tropojë zou met artillerie zijn geschoten.

Belgrado meldde gisteren dat de strijdkrachten in Kosovo geen militaire acties meer uitvoeren. ,,In Kosovo heerst vrede'', zo werd gezegd. De NAVO ziet de melding als een ,,charme-offensief'' waaruit net zo min consequenties worden getrokken als uit de bekendmaking van een eenzijdig bestand door Belgrado, dinsdag. Er zijn ,,geen aanwijzingen'' dat het Servisch geweld in Kosovo is gestaakt.

De bombardementen hebben volgens de NAVO de slagkracht van de Joegoslavische strijdkrachten aanzienlijk verzwakt, met name hun vermogen de troepen in Kosovo te bevoorraden. Volgens de NAVO zijn er aanwijzingen dat een deel van de 70.000 Kosovaren, die aan de grens met Macedonië werden teruggestuurd, door de Serviërs als `menselijk schild' bij militaire bases is samengetrokken. De alliantie ontkende met klem in Priština burgerdoelen te hebben gebombardeerd. De Serviërs leidden woensdag journalisten door Priština. Zij meldden aanzienlijke verwoestingen aan burgerdoelen in het centrum. Volgens de NAVO zijn alleen militaire installaties in de buitenwijken aangevallen, en één politiehoofdkwartier in het centrum. De schade in het centrum is volgens de NAVO door de Serviërs aangericht bij de verdrijving van de Albanezen en de plundering van hun eigendom.

Bij de NAVO ontstond gisteren een controverse over de vraag of de Servische televisie een legitiem doelwit is van luchtaanvallen. Een militaire woordvoerder zei dat de televisie als ,,instrument van propaganda en onderdrukking'' kan worden aangevallen. Andere woordvoerders spraken dit tegen. Wel worden transmissiezenders van de televisie en radio aangevallen als blijkt dat ze worden gebruikt door het leger.

De NAVO stuurt achtduizend militairen naar het noorden van Albanië, voor de opvang van vluchtelingen. Gisteren ontkwamen nog maar 1.500 Kosovaren naar Macedonië.

Tienduizend Kosovaren, die na de ontruiming van het grenskamp Blace door de Macedoniërs naar een onbekende bestemming werden geëvacueerd, zijn gelokaliseerd in Albanië en Macedonië.

Belgrado heeft de drie Amerikaanse soldaten die onlangs gevangen zijn genomen, nog niet vrijgelaten. Interim-president Kyprianou van Cyprus kwam gisteren naar Belgrado om hen op te halen. Maar tot vanmiddag kreeg hij hen niet mee.

Franse militairen worden buiten de grote militaire beslissingen van de NAVO gehouden uit vrees dat zij, direct of via de Russen, informatie doorgeven aan Belgrado. Dat schrijft vandaag The Daily Telegraph, die zich beroept op een hoge militaire bron in de VS. Volgens die bron onderschrijft Frankrijk wel de politieke eisen aan Joegoslavië, maar bestaat er vrees voor een `militaire as Parijs-Belgrado'. (Reuters, AFP, AP)