Modehuis Gucci wijst hoger bod LVMH af

Het Italiaanse modehuis Gucci, dat een notering heeft aan de Amsterdamse beurs, heeft gisteren het jongste overnamebod van het Franse mode- en champagnehuis LVMH afgewezen. LVMH had onlangs zijn bod op Gucci verhoogd van 81 tot 85 dollar per aandeel wat in totaal goed is voor 17 miljard gulden.

Het bestuur van Gucci (directie en commissarissen) kon zich niet vinden in de extra voorwaarde die LVMH aan het bod verbond om de invloed van een ander Frans bedrijf, Pinault-Printemps-Redoute (PPR), in Gucci te omzeilen. PPR heeft sinds halverwege vorige maand een belang van 42 procent in Gucci, waar het 6 miljard gulden voor heeft betaald. Die `reddings-operatie' leidde tot het bod van LVMH op alle uitstaande aandelen.

Tot de interventie van PPR zei LVMH dat het zijn belang in Gucci – een investering van 3 miljard gulden – wilde beperken tot een minderheidsbelang.

LVMH stelde als voorwaarde aan het jongste bod dat Gucci via een emissie nieuwe aandelen aan LVMH zou verkopen op het moment dat de helft van de `onafhankelijke' aandeelhouders – die samen zo'n 38 procent van de aandelen hebben – instemt met het bod. Via die emissie zou LVMH vervolgens de zeggenschap in Gucci kunnen verwerven. Volgens LVMH is die omweg nodig om een blokkade door PPR te omzeilen. Er is nog nooit een overnamebod geslaagd terwijl een aandeelhouder (PPR) met een belang van 42 procent zich verzette, aldus LVMH in een verklaring.

Maar Gucci verwierp de voorwaarde omdat daardoor ,,de positie ondermijnd zou worden van aandeelhouders die niet op het bod willen ingaan'', aldus Gucci in een verklaring. Het Italiaanse concern liet gisteren weten wel bereid te zijn verder te praten over een bod ,,dat in het beste belang is van de onderneming en de aandeelhouders'' is.

Overigens zijn zowel een personeels-optieplan van Gucci als de verkoop van nieuwe aandelen aan PPR nog onderwerp van discussie voor de Amsterdamse ondernemingskamer. LVMH bestrijdt de rechtsgeldigheid van beide stappen. De rechter doet uitspraak op 22 april.