Minder banenverlies bij Wärtsilä

Het plan van de Finse diesel- en gasmotorenfabrikant Wärtsilä NSD, met Nederlandse vestigingen in Zwolle en Schiedam, om 80 tot 110 banen in Zwolle te schrappen is vrijwel geheel van de baan. Het bedrijf heeft besloten activiteiten van Zweden naar Zwolle te verplaatsen. Wel verdwijnen bij de Nederlandse verkoopafdeling zo'n veertig arbeidsplaatsen. Voor de Zweden is de verandering teleurstellend: daar verdwijnen 250 banen bij de fabriek die gasgestookte motoren maakt van het nieuwste type. Volgens Wärtsilä is de toekomst voor die machines rooskleurig. Bij de Europese vestigingen staan in totaal 1.000 arbeidsplaatsen onder druk. De reorganisatie is nodig omdat het bedrijf als geheel het afgelopen jaar zwaar te lijden had onder de economische crisis in Azië. Over 1998 werd een verlies geleden van 239 miljoen gulden. De omzet van de groep daalde met 3,4 procent tot 4 miljard gulden. (ANP)