Michael Chabon

Toen de Amerikaanse auteur Michael Chabon (1963) in 1988 zijn debuutroman The Mysteries of Pittsburgh publiceerde, werd hij onmiddellijk gebombardeerd tot grote hoop van de Amerikaanse letteren. Maar onder druk van de verwachting verprutste hij vijf jaar met een onwerkbaar idee en kwam pas in 1994 met het satirische Wonder Boys. Met zijn derde boek, de verhalenbundel Werewolves in Their Youth, bewijst Chabon nu opnieuw zijn grote literaire talent.

Werewolves in Their Youth opent met het indrukwekkende titelverhaal, over het kleine dikke jongetje Paul dat door het schoolhoofd wordt gehaald om zijn buurjongetje Timothy te kalmeren. De hyperactieve Timothy, die Paul als zijn enige vriendje beschouwt, denkt nogal eens dat hij een weerwolf is en gaat dan klasgenootjes bijten. Maar Paul, die eigenlijk ook geen andere vriendjes heeft, is als de dood gezien te worden met Timothy die nóg minder populair is dan hij. Uiteindelijk laat hij Timothy in de steek, die dan naar een school voor achterlijke kinderen gestuurd wordt.

Duistere, weerwolfachtige impulsen van mannen lopen als een rode draad door alle verhalen van de bundel heen. In `Son of the Wolfman' wordt een echtgenoot geconfronteerd met diepe gevoelens van weerzin wanneer zijn ongewild kinderloze vrouw na een verkrachting zwanger blijkt te zijn en besluit het kind te houden. Een andere man houdt zijn leven lang schuldgevoelens over aan een uit de hand gelopen babysit-avondje. Over het algemeen is het niet best gesteld met de verhoudingen van mannen tot vrouwen, kinderen of zichzelf in deze verhalen, maar Chabon laat ruimte voor hoop en hier en daar zelfs catharsis. Bovendien schrijft hij in een prachtige, fantasievolle stijl met veel gevoel voor humor, knappe plotten en scherpe typeringen. Zoals deze football-speler over zijn gehate vader en ex-coach: `With his black clothes, his close-cropped hair, and his eyes that were saved from utter coldness by a faint blue glint of lunacy, he looked like a man who had been trained in his youth to drop out of airplanes in the dead of night and strangle enemy dictators in their sleep.'

Michael Chabon: Werewolves in Their Youth. Fourth Estate, 212 blz. ƒ39,90

    • Corine Vloet