Kauw je eigen kauwgom-kunst

Hou je van kauwgom? Dan is dit weekeinde je kans om je eigen kauwgomkauwsel tot kunst te laten maken. Want in het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen wordt morgen vanaf 10 uur voor kinderen en volwassenen een `sierkauwwedstrijd' gehouden.

Je kunt tijdens het nationale museumweekend dat morgen en overmorgen gehouden wordt, een speciaal stukje kauwgom van een gulden in het Rotterdamse museum kopen. Je kauwt er op en levert je uitgekauwde stuk gom in, in het museum. Alle kauwsels worden tentoongesteld in het museum tijdens het museumweekeinde. je kauwgommetje wordt dus sowieso kunst.

Daarnaast ding je ook mee naar de hoofdprijs: de jury kiest op zondagmiddag 11 april om half vijf het mooiste stukje uitgekauwde kauwgom. Van die vorm wordt een zilveren broche gemaakt. Voor kinderen tot twaalf jaar is er een hoofdprijs, voor iedereen boven de twaalf ook.

In de jury van de sierkunstwedstrijd in museum Boijmans van Beuningen zit ook de bedenker van dit plan, Ted Noten. Hij maakte al eerder kauwgom-broches. Je kunt als je de prijs niet wint toch je kauwgommetje in zilver of goud laten kiezen door hem: maar dat kost wel een paar honderd gulden. Er is tijdens het museumweekeinde nog meer te zien in Boijmans. Er is ook een rondleiding langs alle beelden en schilderijen waarop gevreeën wordt: Boijmans liefdes-trip. Ook in andere musea zijn morgen en overmorgen tijdens het museumweekend activiteiten. In het Teylers Museum in Haarlem kan je jezelf zichzelf tekenen, in het Haags Panorama Mesdag mogen kinderen schilderen, in het Delftse Legermuseum kan je je als militair laten portretteren door een sneltekenaar.

    • Paul Steenhuis