Justitie vraagt om uitlevering kroongetuige

Het ministerie van Justitie heeft Groot-Brittannië gevraagd om uitlevering van Fouad Abbas, een van de kroongetuigen in de Hakkelaar-zaak. De reden is dat Abbas nog steeds niet de volledige 1,8 miljoen gulden waarmee hij strafvervolging afkocht aan justitie heeft betaald.

Abbas sloot in 1996 de overeenkomst met het openbaar ministerie in Amsterdam. Als kroongetuige legde hij zeer gedetailleerde en belastende verklaringen af over J.V., alias de Hakkelaar. Abbas bemiddelde volgens zijn zeggen tussen de Hakkelaar en de Pakistaanse leveranciers van hasj.

Mede op grond van deze verklaringen en die van de andere kroongetuige Karman werd V. door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot 5,5 jaar celstraf. De Hoge Raad verwierp deze week de cassatie die V. tegen het arrest van het hof had ingediend.

Begin deze week werd ook duidelijk dat Abbas nog steeds niet het gehele transactiebedrag had voldaan, hoewel de hele som al 1 september 1997 had moeten zijn overgemaakt. Volgens Justitie staat er nog 337.000 gulden open.

In mei vorig jaar liet toenmalig minister van Justitie Sorgdrager de Tweede Kamer nog weten erop te vertrouwen dat Abbas het resterende bedrag op korte termijn zou betalen. Volgens Sorgdrager had de Indiër met Portugees paspoort aan de officieren van justitie Witteveen en Teeven kenbaar gemaakt dat hij het geld moeilijk kon opbrengen door persoonlijke omstandigheden.

Een van de omstandigheden is dat Abbas van april tot december 1997 vastzat in een Engelse cel nadat België om zijn uitlevering had gevraagd. De Belgische justitie verdenkt hem van witwassen van zwart geld. Abbas heeft tegen een positief besluit van de Britse justitie beroep aangetekend maar is op borgtocht vrij.

Als Abbas aan Nederland wordt uitgeleverd, onstaat de unieke situatie dat hij veroordeeld kan worden op basis van zijn eigen gedetailleerde getuigenissen. Ook bestaat de mogelijkheid dat Abbas zijn verklaringen intrekt. De raadslieden van V. en diens medeverdachten zullen dit ongetwijfeld aangrijpen om een herzieningsverzoek voor het hele proces in te dienen. (ANP)