Italiaans fregat oefent in Iran

In de Iraanse havenstad Bandar Abbas, aan de Golf, is gisteren een Italiaans oorlogsschip gearriveerd dat gaat deelnemen aan oefeningen met de Iraanse marine. Dat heeft de commandant van het Italiaanse fregat, Gianmaria Gambacorta, meegedeeld. Het is het eerste bezoek van een Westers oorlogsschip aan Iran sinds de Islamitische Revolutie van 1979. Het onderstreept hoe Iran onder president Mohammad Khatami nu snel uit zijn internationale isolement komt.

Op een persconferentie in Bandar Abbas zei Gambacorta dat het bezoek van het fregat, de Euro, vier dagen duurt. Aan het eind zullen zich de gezamenlijke oefeningen afspelen. Gambacorta gaf geen bijzonderheden daarover. Het Iraanse persbureau IRNA meldde dat de bemanning van het Italiaanse schip ,,zich vertrouwd zal maken met de faciliteiten van de Iraanse marine en de door de Iraanse marine geboekte vooruitgang''.

Gambacorta zei dat het fregat, dat naar de haven was begeleid door twee Iraanse oorlogsschepen en helikopters, ,,nooit zo'n warme ontvangst had gekregen tijdens een officieel bezoek''. Hij onderstreepte dat Italië op zijn beurt graag een Iraans oorlogsschip verwelkomt. Volgens hem zijn Iraanse officieren welkom op de Italiaanse marine-academie.

President Khatami bracht begin vorige maand een officieel bezoek aan Italië, als eerste Iraans staatshoofd aan een West-Europees land sinds 1979. Khatami zou deze maand een bezoek aan Frankrijk brengen, maar dat stuitte op de Franse weigering om tijdens officiële ontvangsten geen wijn te schenken. Een Franse parlementariër, Michel Bucheron, die op dit moment met collega's een bezoek aan Iran brengt, zei woensdag te hopen dat de hindernissen zo snel mogelijk uit de weg worden geruimd. Hij noemde een bezoek van Khatami aan Parijs ,,zeer belangrijk''. (AFP, Reuters)