Internationale beurzen

LONDEN

De Britse effectenbeurs keek vandaag naar Wall Street waar voor de tweede achtereenvolgende dag een record werd geboekt. De FTSE100-index stond tegen het middaguur met een winst van 71,2 punten (1,11 procent) op 6509,1.

Volgens handelaren ontbrak het de markt aan belangrijke impulsen, ondanks de forse renteverlagingen in Europa en Groot-Brittannië op donderdag. Er was weinig nieuws over bedrijven en de economische gang van zaken. Beleggers wachtten op New York voor nieuwe richting.

PARIJS

In lijn met andere beurzen in Europa, vonden de Franse aandelen de weg naar boven. Ook hier speelden de records op Wall Street een belangrijke rol. De CAC 40-index stond rond 12.00 uur met een winst van 51,66 punten (1,19 procent) op 4382,36 punten.

FRANKFURT

De renteverlaging door Duisenbergs Europese Centrale Bank was volgens handelaren in Frankfurt de belangrijkste impuls voor stijgende koersen. De Dax-index, waarin de belangrijkste aandelen worden gewogen, stond rond het middaguur met een winst van 65,04 punten (1,28 procent) op 5133,79. De renteverlaging zou de index op korte of middellange termijn naar recordhoogte kunnen stuwen, zo was te horen.

NEW YORK

Voor de tweede achtereenvolgende dag heeft Wall Street een fikse winst en een record geboekt. Donderdag steeg de Dow-Jonesindex met 112,39 punten tot het niet eerder bereikte niveau van 10.197,70. Woensdag was de beursindex omhoog gegaan met bijna 122 punten.

Het duurde even voordat de handel op gang kwam, maar toen ging het alleen maar bergopwaarts. Vooral de financiële waarden en de oliefondsen deden het goed. De handel putte moed uit de verrassend sterke renteverlaging waartoe de Europese Centrale Bank eerder op de dag besloot. De technologiefondsen pleegden een inhaalslag en waren over het algemeen ook hoger.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag een fractie hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 8,94 punten tot 16.855,63. Daarmee eindigde de beurs enigszins teleurstellend, want halverwege de handel zat de index ruim boven de 17.000-grens, op weg om het hoogste punt sinds maart vorig jaar te bereiken. Niettemin was de stemming goed. Dat kwam door het record op Wall Street en de renteverlaging in Europa.