Herfkens in plaats van Van Aartsen naar China

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) vergezelt in plaats van minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) koningin Beatrix, prins Claus en premier Kok tijdens hun staatsbezoek aan China. Het bezoek begint zondag en duurt tot en met 17 april. Het besluit is genomen in overleg met de koningin en premier Kok. Van Aartsens aanwezigheid in Den Haag is vereist in verband met de Kosovo-crisis, aldus de rijksvoorlichtingsdienst.

Herfkens zal in China met de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Wang, de mensenrechtensituatie in zijn land bespreken. Dat gesprek wordt achter gesloten deuren gevoerd, omdat China geen prijs stelt op openbare kritiek uit Nederland.

Eind vorige maand heeft Van Aartsen tijdens de EU-Asean-conferentie in Berlijn al met zijn Chinese collega, Tang Jiaxuan, over de problematiek van de mensenrechten gesproken. Tang is tijdens het Nederlandse staatsbezoek in de Verenigde Staten.

Herfkens krijgt in China wellicht zelf vragen te beantwoorden over haar opvattingen inzake de hulp aan dat land. Zij is, anders dan premier Kok, voor een zo spoedig mogelijke beëindiging van Nederlandse kapitaalhulp. Kort na haar aantreden, vorige zomer, verklaarde zij dat China economisch sterk genoeg is om zelf geld te lenen op de internationale kapitaalmarkt.

Kok heeft vier jaar geleden, als premier van zijn eerste kabinet, een economische samenwerkingsovereenkomst met China gesloten die nog tot 2002 van kracht blijft.