HARRY BANNINK.

HARRY BANNINK

,,Ik wil eigenlijk niet zingen'', heeft Harry Bannink jarenlang volgehouden. ,,Ik ben componist, geen zanger.'' Toch is hij overgehaald, met de cd Harry Bannink zingt teksten van Annie M.G. Schmidt als klinkend resultaat. Wat op het eerste gezicht niet veel meer dan een gimmick lijkt, goed voor één keer draaien en dan de kast in, blijkt op het eerste gehoor al meteen een bijzonder kleinood te zijn. Bannink zingt met een gedistingeerd, ietwat rustiek timbre dat onverstoorbaar dienstbaar blijft aan de woorden, terwijl Henny Vrienten de geniale eenvoud van de melodietjes alle eer bewijst in tintelfrisse arrangementen.

Op de cd is vooral het kinderrepertoire van Annie Schmidt en Harry Bannink te vinden, aangevuld met twee weemoedige nummers voor grote mensen, waaronder het wonderschone Wat voor weer zou het zijn in Den Haag. Maar het is niet alleen bestaand werk: vijf van de kindergedichtjes had hij niet eerder op muziek gezet. Het mooiste daarvan is het navrante wiegeliedje Dit is het land waar grote mensen wonen, dat het ontroerende slotstuk vormt. Af en toe zingen ook Hetty Blok, Loes Luca en Willem Nijholt mee; in een medley zingt Bannink bijvoorbeeld samen met Nijholt het beroemde duet Op een mooie pinksterdag. Wat de componist soms aan adem te kort komt, wordt meer dan goedgemaakt door zijn precisie, de omfloerste melancholie en zijn droogkomische gevoel voor humor. In het openingsliedje De beer schrikt hij zelfs niet terug voor een monter stukje scoebidoe-scat.

Aan alles is te horen met hoeveel toewijding en plezier Bannink, Vrienten en alle anderen aan dit project hebben gewerkt. Dat heeft geleid tot een cd met een onweerstaanbare charme, die na één keer draaien nog lang niet is uitgewerkt.

Harry Bannink zingt teksten van Annie M.G. Schmidt. Quintessence, QS 900.915-2