Gusmão riskeert opnieuw cel

De Oost-Timorese verzetsleider Xanana Gusmão zal opnieuw worden opgesloten als hij niet binnen een week zijn oproep intrekt tot gewapend verzet tegen aanvallen van pro-Indonesische milities op Oost-Timor. Dat heeft de Indonesische minister van Justitie, Muladi, vandaag aangekondigd. Gusmão werd vorige maand vrijgelaten uit de Cipinang gevangenis in Jakarta. Hij kreeg huisarrest ten einde hem een rol te laten spelen in de onderhandelingen over de toekomst van Oost-Timor. De vooruitzichten op een vreedzame oplossing zijn deze week sterk verslechterd door oplaaiend geweld in de voormalige Portugese kolonie. Pro-Indonesische milities, volgens sommige getuigen geholpen door Indonesische soldaten, richtten afgelopen dinsdag een bloedbad aan in Liquica, waarbij ten minste 25 mensen om het leven kwamen. (Reuters)