Geen vervolging medeverdachten van Etiënne U.

Het Haarlems openbaar ministerie ziet in de zaak-Etiënne U. af van vervolging van alle ruim twintig medeverdachten.

Dit heeft de Haarlemse officier van justitie F. van Straelen vanmorgen bevestigd.

De belissing is vorige week direct genomen nadat het Amsterdamse gerechtshof Etiënne U. en vier medeverdachten vrijsprak van het lidmaatschap van een internationale drugsorganisatie.

Nu volgens het Hof geen overtuigend bewijs is geleverd voor het bestaan van een criminele organisatie, is het vervolgen van de vermeende `helpers' in diezelfde `organisatie' kansloos geworden. Het uitleveringsverzoek voor een andere hoofdverdachte, de in Spanje verblijvende Walter D., heeft Van Straelen vorige week daarom onmiddellijk ingetrokken.

Het jarenlange onderzoek naar de vermeende organisatie van Etiënne U. heeft naar schatting ruim 30 miljoen gulden gekost en leidde tot de IRT-affaire. ,,Maar nee, ik heb niet het gevoel dat het allemaal voor niets is geweest'', zegt zaaksofficier F. van Straelen. ,,It's all in the game. En ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat de bewijsvoering lastig was.'' Van Straelen pleitte daarom al in de rechtszaal voor ruimere bevoegdheden, zoals het zogenoemde direct afluisteren in de woning van een verdachte.

Justitie gaat het hele onderzoek naar Etiënne U. nu evalueren, aldus Van Straelen: ,,Hebben we wel consequent de juiste methode voor het onderzoek gevolgd? Over dat soort vragen zal het gaan. Ik heb in die periode enkele duizenden beslissingen moeten nemen.''

Volgens Van Straelen heeft de uitspraak van het Hof geen gevolgen voor de motivatie onder officieren van justitie. ,,Zo loopt het nu eenmaal. En het hof heeft formeel-juridisch een heel zuivere uitspraak gedaan.'' Het is daarom zinloos, aldus Van Straelen, om in cassatie bij de Hoge Raad te gaan. ,,Ook dat hoort erbij. Je krijgt hier vanzelf eelt op je ziel.''