Frankfurt geeft Damrak forse duw

Het detailhandelsconcern Vendex-KBB en kopieergigant Océ waren vanochtend de grote sterren op een vriendelijk gestemde effectenbeurs. Vendex stond tegen het middaguur op een winst van ruim 4 procent op 22,75 euro. Beleggers gaan blijkbaar uit van gunstige jaarcijfers die aanstaande dinsdag bekend worden gemaakt.

Van Océ zijn de resultaten al wel bekend. De Limburgse fabrikant van kopieermachines en printers rapporteerde vanochtend een winstgroei van 12 procent, terwijl de omzet met 1 procent steeg. Het aandeel Oce steeg met 3,7 procent tot 25,10 euro. De vriendelijke stemming had meer hoofdfondsen vanochtend in de greep. Gesteund door een onverwacht grote renteverlaging door de Europese centrale bank stond de AEX rond het middaguur met een winst van 3,42 punten op 541,09.

Amsterdam liep met de stijging redelijk in de pas met andere beurzen in de wereld. De omzetten waren echter niet echt ruim. Het wachten was op Wall Street, waar de 10.000-grens nu definitief gepasseerd lijkt te zijn. Als New York verder stijgt, kan in Amsterdam mogelijk de 550-grens worden geslecht.

De rentedaling gaf vooral een impuls aan de financiële waarden. Verzekeraar Aegon trok 1,35 euro aan naar 88,75 euro en ING 1,65 euro naar 53,40. Verzekeraar ASR werd 1,95 euro duurder op 70,30 en Fortis 75 eurocent op 35.70.

Toch bleven de stijgingen niet beperkt tot de financiële sector. Heineken ging 1,15 euro vooruit naar 45,55 euro. Volgens de Spaanse financiële krant Cinco Dias staat de tweede brouwer van de wereld op het punt om de Spaanse brouwer Cruzcampo over te nemen. Verder ging Getronics 1,80 euro omhoog naar 37 euro, terwijl verder onder meer ook het beursbedrijf Van der Moolen, Unilever en uitgever Wolters Kluwer in positieve zin opvielen. Philips (-2,4 procent) en KLM (-3 procent) moesten echter inleveren.