`Europese partner in Franse bankfusie'

De drie Franse banken die in een fusiegevecht zijn gewikkeld hebben gisteren vijf miljard gulden aan beurswaarde verloren. Société Générale (SG) en Paribas weigeren nog steeds in te gaan op het `trio-voorstel' van Banque National de Paris (BNP). Tegelijk zijn in Parijs speculaties gevoed over een Europese partner.

Verwacht wordt dat de steeds bitterder strijd nog maanden kan duren als gevolg van juridische verwikkelingen. De Franse bankwereld is nog steeds in een staat van verwarring. Iedereen wist dat schaalvergroting en meer openheid naar de rest van de wereld nodig waren, maar het nauwelijks vriendschappelijke van het BNP-bod zit veel spelers (met belangen in meer dan één van de betrokken banken) dwars.

Een nieuw element is dat Europese partners in principe welkom zijn bij de voorgenomen bankfusie tussen SG en Paribas. Daniel Bouton, de president-directeur van SG, zei dit gisteren tegenover de krant Le Figaro. De commissarissen van de twee banken hebben deze week hun afwijzende houding tegenover BNP bevestigd en zich opnieuw uitgesproken voor `SG Paribas'.

Het is de eerste keer dat een van de betrokkenen openlijk speculeert over deelname van een of meer Europese partners. Direct na het bekend worden van het verrassende BNP-plan om de SG Paribas-fusie te overtroeven werd wel geopperd dat de twee `een ridder op het witte paard' in het buitenland zouden kunnen zoeken om BNP af te troeven. Genoemd werden onder meer ABN Amro en de Dresdner Bank, met wie SG al jaren nauw samenwerkt.

Bouton zegt dat vergaande samenwerking meestal gepaard gaat met een vorm van deelneming in elkaars kapitaal. Hij gaat er van uit dat het ook mogelijk is (zonder BNP) een grotere bank te vormen waarvan het besluitvormingscentrum in Frankrijk blijft liggen. SG Paribas wil liever kritische massa uitbreiden dan overgenomen worden.

Ook zonder verbreding gaat het al om de vorming van de vierde bank (in eigen vermogen) in de wereld, onderstreept de SG-leiding.

SG en Paribas blijven het driewegplan van BNP afwijzen, omdat het geen of negatieve financiële gevolgen heeft, het samenvoegen van twee banken al moeilijk genoeg is en de belofte van BNP-directeur Pébereau over schaalvoordelen zonder gedwongen ontslagen niet wordt geloofd. Volgens Pébereau is de neergang van de beurskoersen een uiting van teleurstelling van de markt over het wijkend perspectief van de SBP-bank.